Csomagolóipari beruházást támogat a kormány Füzesabonyban

Néhány hete a város elnyerte az Ipari Park Címet, csütörtökön pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Füzesabony országgyűlési képviselőjének jelenlétében – bejelentette: A magyar kormány egyik legfontosabb célkitűzése a hazai gazdaság termelékenységének javítása, ezt szolgálja a most elfogadott iparstratégiánk, az Irinyi-terv is, mely keretén belül az újraiparosítás stratégiáját segítő Nagyvállalati Beruházási Támogatás (NBT) programon keresztül a füzesabonyi Pikopack Zrt. 500 millió forintos támogatást kap a kormánytól.

TV Eger

Most, amikor a gazdaságunk már abban a kedvező helyzetben van, hogy a növekedés fenntartására fókuszálhatunk, különös jelentősége van az előttünk álló időszak gazdaságpolitikai lépéseinek – emelte ki Varga Mihály.

Mint fogalmazott: amennyiben a mostani növekedési ütem fenntartható, akkor a közeli jövőben Magyarország elérheti azt a korábban megfogalmazott célt, hogy a bruttó hazai terméken belül 30 százalékra emelkedjen az ipari termelés részaránya – jelentette ki a szakminiszter. Hozzátette: ezzel a törekvéssel összhangban fogadta el a kormány a szaktárca által kidolgozott Irinyi-tervet, Magyarország újraiparosításának stratégiáját.

Csomagolóipari beruházást támogat a kormány Füzesabonyban

Ezen belül a nemzeti ipar további erősítését, az innováció támogatását, új munkahelyek létrejöttét, valamint a vállalatok verseny- és exportképességének növelését szolgálja a tavaly év végén meghirdetett nagyvállalati beruházási támogatási program – szögezte le Varga Mihály, kiemelve, hogy sok versenyképes vállalat az előírások miatt kiszorul az európai uniós támogatási rendszerből, ezért a kormány a speciálisan magyar gazdasági adottságokra és lehetőségekre figyelemmel kívánja támogatni a hazai feldolgozóipar fejlesztését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére döntött úgy a kormány, hogy támogatási programot indít ebben a vállalati körben. Az első időszakban 14 hazai vállalat kapott vissza nem térítendő támogatást a költségvetési forrásból, ennek révén pedig összesen 8,6 milliárd forint értékű beruházás valósul meg Magyarországon, és mintegy 500 új munkahely jön létre országszerte.

Közel egymilliárd forint értékű kapacitásbővítő – harminc új munkahelyet teremtő – fejlesztésbe fogott a Pikopack Zrt, amelyhez a kormány 491 millió forinttal járul hozzá – tudatta Varga Mihály. Mint fogalmazott: a csomagolóanyagokat gyártó vállalat évtizedek óta folyamatosan fejlődik, bővíti az előállított termékek körét és exportképessége is jelentős. Ennek köszönhető, hogy ma már a térség legnagyobb piaci szereplője is egyben, ez a fejlesztés pedig a további növekedést vetít előre.

Tóth Sándor, a Pikopack vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a cég fejlődésében nagy előrelépést támogat a kormányzati fejlesztési forrás. A közel egymilliárd forintos fejlesztés keretében új gyártócsarnokot építenek, és megkezdik az “easy-open” konzervtetők gyártását.

Mint ismert: tavaly decemberben Nyitrai Zsolt a városban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be azt a szintén a település fejlesztésével kapcsolatos hírt, miszerint a füzesabonyi önkormányzat pályázata eredménnyel zárult, ugyanis Nagy Csaba polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter aláírta azt a dokumentumot, amely Ipari Park Címet ad a városnak.