Egerbe érkezett a „Vérbe fojtott szabadság” című vándorkiállítás

„Vérbe fojtott szabadság” című vándorkiállítással emlékeztet a 2006 őszének véres eseményeire a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a Civil Összefogás Fórum. Ötven évvel 1956 után ismét saját polgáraira támadt az állam, a Gyurcsány-kormány irányította rendszer kardlappal, lovasrohammal, gumilövedékkel, vízágyúval próbálta letörni az őszödi beszéd miatti tiltakozást, olyan kíméletlenséggel, ami a diktatúrákban sem mindennapos. A kiállítást bemutató kamion kedden délután megérkezett Egerbe.


Eger Hírek

A budapesti megnyitó után első vidéki helyszínére, Egerbe is megérkezett a „Vérbe fojtott szabadság” című vándorkiállítás.

Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója elmondta, hogy annak ellenére rázta meg a kiállítás, hogy 15 évvel ezelőtt személyesen élte át a történteket. A személyes élmények ellenére is döbbenetes, hogy miként tettek tönkre Gyurcsány Ferencék hatalomvágyból emberi sorsokat, hogyan lövettek ki szemeket, lehetetlenítettek el embereket – mondta el Hollik István.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy ez az utazó kiállítás számára is visszahozta a személyes élményeket. Már csak azért is maradandó számára 15 évvel ezelőtti eseménysorozat, mert – mint elmondta – ő volt a Fidesz-KDNP megemlékezésének főszervezője 2006-ban. Minden jogszabályt és törvényi előírást betartottak, és annak a napnak egy csodaszép ünnepnek kellett volna lennie, hiszen 50 éves évfordulója volt az 1956-os forradalom és szabadságharcnak. Mint Nyitrai Zsolt emlékeztetett, a békés megemlékezés szétverését politikai nyomásra követték el, ahol számtalan hibát vétettek a rendőri vezetők.

Pajtók Gábor kormánymegbízott döbbenetes élménynek nevezte a történteket. Mint elmondta, annak idején családjával a fővárosban tartózkodott az események kirobbanásakor. Mint fogalmazott, tizenöt év távlatából is megdöbbentő, hogy az a Gyurcsány beszél demokráciáról és vallja magát demokratának, aki ezt a kiállításon is megörökített brutális tettet elkövette. Azt pedig még ennél is megdöbbentőbbnek tartja, hogy mindezek után a bukott miniszterelnök még visszatérne a hatalomba.