Fejlesztések a megyéért

Az Európai Unió 2007-2013-as pénzügyi ciklusában mintegy 21 milliárd forint értékben 500 projekt fejeződött be Egerben – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az Egri Polgárok Házában.

(TV Eger)

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnökének meghívására tartott fejlesztéspolitikai fórumot. Az egri képviselő emlékeztetett: ígéretéhez híven a választás előtti időszakban vendégül látják a tárcák vezetőit, hogy számot adjanak az elmúlt 4 év eredményeiről, valamint a jövővel kapcsolatos elképzeléseikről.

Nyitrai Zsolt elmondta azt is, hogy néhány hete 40 ezer levelet, kérdőívet juttatott el Heves megye I. számú választókerületének mind a 27 településére, s most örömmel számolhat be arról: 9427 polgár küldte vissza a válaszait, véleményét tartalmazó levelet.

Ezek értékelése után kiderült, az emberek fontosnak tartják, hogy olyan képviselőjük legyen, aki, ha kell, közvetlenül is segítséget kérhet a kormánytól, ha a települések, a lakók érdekei ezt kívánják. Kiemelt jelentőségűnek tartják a munkahelyteremtést, amivel kapcsolatban van még mit tenni, s ugyanez a helyzet a kis és közepes vállalkozások támogatását illetően is. Sokan voltak elégedetlenek a közbiztonsággal, ezért ezen a területen további erőfeszítésekre van szükség.
Az egészségügy kapcsán a megkérdezettek 41 százaléka jónak ítélte a fennálló állapotokat, 40 százalékuk szerint azonban javítani szükséges az egészségügyi szolgáltatásokat. Kifejezetten sikeresnek ítélték meg a választókerületben, így Egerben is a turizmus teljesítményét, ezért ezt a területet még jobban szeretnék fejleszteni a jövőben. További javulást várnak a polgárok a például a szemétszállítás terén.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: egyértelmű a vélemény a rezsicsökkentések kapcsán, a válaszadók véleménye szerint minden család nyert a közüzemi díjak csökkentésével, így ezt a folyamatot tovább kell vinni. Tény az is – folytatta -, hogy országgyűlés választások előtt helyben még soha nem kérdezték meg ennyi embertől a véleményét. A kormány politikájának továbbra is fő eleme a párbeszéd, az, hogy olyan területekre figyeljenek – munkahelyteremtés, közbiztonság, egészségügy, kisvállalatok támogatása, rezsicsökkentés -, amelyek érintik az emberek mindennapi életét.

Németh Lászlóné a gazdasági fórumot követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban az ország rendelkezésére álló uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fogják fordítani. Kitért arra, hogy egyszerűsíteni szeretnék az uniós pénzekhez való hozzáférést, hogy a források hatékonyabban hasznosulhassanak.
A rezsicsökkentésről szólva azt emelte ki, hogy a kormány eddigi lépéseivel a folyamat fenntarthatóságát erősítette. A cél, hogy megtalálják azt az “ideális pontot”, ahol a szolgáltatások díjai a keresetekhez lesznek igazítva.

A tárcavezető a fórumon arról beszélt, hogy a hét legnagyobb, kiemelt egri projekt közül három a belváros rekonstrukcióját, a vár turisztikai fejlesztését, valamint az Érseki Palota kulturális és turisztikai funkcióinak bővítését célozza. Ezek 6 milliárd forint uniós forrásból valósulnak meg.
Elmondta: a turisztikai fejlesztések mellett fontos cél a helyi vállalkozások fejlesztése, valamint a munkahelyteremtés is. Az egri mikrovállalkozások támogatott pályázatainak aránya közel 41 százalék, tíz százalékkal magasabb az országos átlagnál. Németh Lászlóné emlékeztetett, hogy a megyében számos útfelújítás is kezdetét vette. Megkezdődött a 33-as főút Heves megyei, mintegy 33 kilométeres szakaszának felújítása, és zajlik a 21-es főút kétszer két sávra történő kapacitásbővítése is 5,5 kilométeren.