Folytatni kell, hogy még jobban teljesítsünk

Kettős célt, az adósságcsapdából való kikerülést és a munkahelyteremtést tűzte ki célul 2010-ben a kormány, ám ha felhatalmazást kap a folytatásra, néhány dolgon változtatni kell, hogy még jobban teljesítsen a gazdaság – jelentette ki Varga Mihály miniszter egri gazdasági fórumán.

(Tv Eger)

A polgármesterek, vállalkozások, pénzintézetek vezetői előtt tartott előadásában a nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett: 2008-ban az ország lényegében csődbe ment, nem kaptunk hitelt a pénzpiaci forrásokból. Az államadósságot csak az IMF-től és az EU-tól kapott pénzből tudtuk fizetni, így 2010-ben nem volt más választás, meg kellett kezdeni az adósságállomány leépítését – mutatott rá.

Mint felidézte, 2002-ben az adósságállomány a bruttó hazai termék 53 százaléka volt, ez 2010-re felment 83 százalék fölé, mostanra pedig visszacsökkent 79 százalékra.

A kormány másik célja a munkahelyteremtés volt. Mint felidézte, 22 év után négymillió fölé ment a Magyarországon dolgozók száma. Kiemelte: a közfoglalkoztatás nem haszontalan dolog. Az elmúlt egy évben 107 ezerrel lett több munkahely, ebből 37 ezer a piaci alapú. A munkanélküliség 2010-ben 12 százalék volt, most 9 százalék alá esett, ám 2002-ben, a kormányváltáskor 5,6 százalékon állt – közölte.

Hangsúlyozta, hogy a válság alatt is nyereséges ágazatoknak a közös teherviselésbe való bevonását választotta a kormány a különadók rendszerén át. Mindez rengeteg konfliktussal is járt, ám most már Brüsszelben is látják, hogy a magyar gazdaság jobban teljesít. Hozzátette: a rezsi ügyében továbbra is „nyomás alatt” van az ország.

Ha felhatalmazást kapunk a folytatásra, néhány dolgon változtatni kell, hogy még jobban teljesítsen a magyar gazdaság – közölte. Ezek között említette meg a 2010-ben meghirdetett Széchenyi Terv egyes elemeinek áttekintését.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei szervezetének elnöke a fórum házigazdájaként arról beszélt, hogy az elmúlt négy év egyáltalán nem volt sétagalopp: 2010-ben ugyanis nagyon nehéz külső és belső gazdasági helyzetben kellett átvenni a kormányzást. A határon belül és kívül is voltak olyanok, akik annak szurkoltak, hogy ne sikerüljön a válságkezelés.

Ám a magyar kreativitás, a sokak által megmosolygott unortodox politika ugyanakkor kialakított egy Európa-szerte sikeres magyar modellt – tette hozzá Nyitrai Zsolt.