Heves megyében is újraindul a mindennapi élet

Ismét szabadtéren, a Megyeháza udvarán számolt be a koronavírus-járvány térségi híreiről Nyitrai Zsolt, aki Juhász Attila Simon közgyűlési elnökkel és Blahó Lászlóval, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettesével közösen tartott sajtótájékoztatót.


TV Eger

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta: a veszélyhelyzet 72. napján végre kijelenthetjük, hogy Magyarország Kormánya feloldotta a kijárási korlátozásokat, mert

a járvány terjedését gyors döntésekkel és a fegyelmezett lakosság közreműködésével sikerült kontroll alatt tartani, így nem léptünk át a tömeges fertőzések szakaszába. Így felkészülhetett az egészségügyi rendszer, és életeket mentettünk meg.

Nyitrai Zsolt utal arra is, hogy míg Magyarország Kormánya a vírus megjelenése után 7 nappal kihirdette a veszélyhelyzetet, addig Németország 45, Franciaország pedig 58 napot várt ezzel a lépéssel. Hazánk 12 napot várt az iskolák bezárásával, Franciaország 54, Németország pedig 55 napot. A szórakozóhelyet is negyven nappal előbb csuktuk be, mint az említett két ország – sorolta az adatokat a miniszterelnöki megbízott.

Az emberek megértették, hogy ezek a sok kellemetlenséget jelentő döntések értük vannak, így együttműködtek a hatóságokkal. Ám a járványnak még nincs vége, az óvatosság indokolt a jövőben is, tartsuk be a távolságtartási szabályokat és viseljünk maszkot! – tette hozzá.

Heves megyéről megtudtuk, hogy jelenleg nincs aktív koronavírusos beteg, sőt az egri kórházban még gyanús esettel sem találkoztak a napokban, a járóbeteg ellátás területén egyre kevesebbet kell várni az időpontokra, de a fekvőbetegellátás is beindul lassan. Az intézményben egyébként minden eszköz és emberi erőforrás rendelkezésre áll a továbbiakban is.

A honatya szólt arról is, hogy befejeződött a megye bentlakásos idősotthonainak ellenőrzése és fertőtlenítése, ezért külön köszönetét fejezte ki a honvédség szakembereinek – fejtette ki.

A tanítás június 25-ig tart, addig digitális oktatás segítségével folyik tovább a munka, ám amennyiben valaki úgy dönt, hogy az iskola felügyeletére bízza a gyermekét, akkor június 26-ig megteheti azt.

Jó hír a diákoknak, hogy rendeződött a táborok kérdése, idén sem maradnak el ezek a népszerű programok, természetes a szervezés nagyobb figyelmet és óvatosságot igényel majd – tette hozzá a képviselő.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, jó ötlet volt, hogy írásbeli formában megtartották az érettségi vizsgákat (melyek 21-én rendben értek véget), így a továbbtanuló, illetve a munkába álló fiatalok sem vesztettek időt. Hálásak lehetünk a szülőknek, a vizsgázóknak, valamint minden közreműködőnek, aki elősegítette a sikeres lebonyolítást.

Lehetővé vált ugyanakkor egyes szabadtéri rendezvények (főként esküvők és temetések) megtartása is, legfeljebb 200 fő részvételével.

Az országgyűlési képviselő – immár hagyományosan – ezen a héten is felajánlást tett:

ezúttal a védekezésben kiemelkedő munkát végző Heves Megyei Polgárőr Szövetségnek adományozott tiszteletdíjából 100 ezer forintot.

Nyitrai Zsolt köszönetet mondott a pedagógusoknak, oktatásban dolgozóknak, a rendőrségnek, a honvédségnek, az egészségügyben, valamint a közigazgatásban tevékenykedő dolgozóknak, a polgármestereknek, a sajtó munkatársainak, illetve az önkénteseknek és az adományozóknak is.

Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy érzékelhetően javul a helyzet megyénkben is, ebben szerepe volt annak is, hogy a települések önkormányzataival folyamatos volt a kapcsolat, a megye pedig segített a védőeszközök beszerzésében. Szerencsére a térség nagyon kevés – az országban a 3. legkevesebb – megbetegedéssel zárta a járvány eddigi szakaszát.

Blahó László, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese megköszönte a képviselő adományát, majd elmondta: minden megyei polgárőr kivette a részét a járvány elleni küzdelemből, 100 településen 1600 járőr segített az önkormányzatokkal, valamint a rendőrséggel együttműködve. Részt vettek az ételosztásban és szállításban, gyógyszerek és élelmiszerek beszerzésében, szétosztásában, valamint a közbiztonság fenntartásában is.