Karitatív célú bélyegkibocsátás a gyermekekért

[@ 11.03.02.] A Magyar Posta értékjelzés nélküli feláras forgalmi bélyeg kibocsátásával hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) munkájára. A legújabb magyar bélyeg ünnepélyes forgalomba helyezésére a Parlament Delegációs termében került sor Dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnökének, Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójának, Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnökének és Dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának részvételével.

A Magyar Posta feláras bélyegek forgalomba hozatalával hosszú évek óta támogat nemes célokat. 2010-ben, de már az idén is országszerte rekordmennyiségben – több tízmillió forint értékben – vásároltak az emberek valamilyen jótékonysági bélyeget, hogy különféle postai küldeményeiket feláras bélyeggel bérmentesítve segítsenek a rászorultakon.

A ma megjelenő bélyegen a logó alatt a „Belföld” felirat arra utal, hogy a bélyeg egyrészt tartalmazza a mindenkori, 30 gramm alatti, közönséges belföldi levél feladásának díját és ez egészül ki további 50 forinttal, amely összeggel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot támogatja az, aki a bélyeget megvásárolja. A Magyar Posta valamennyi feláras bélyegének értékesítéséből befolyó felárbevételt elkülönített számlán gyűjti. Az új karitatív bélyeg felárából felhalmozódott összeget a Magyar Posta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete javára évente egy alkalommal utalja át, melyet a Szolgálat egészségügyi tevékenységének finanszírozására használ fel.


Az 50 Ft-os felárat a bélyegen ábrázolt szív alakú kontúrvonal teszi hangsúlyossá, utalva egyben arra, hogy számítunk a „jószívű” adományokra.


Kármán Orsolya bélyegtervező és a Magyar Posta szándéka az, hogy az NGYSZ emblémáját jól jegyezze meg mindenki, mert roppant fontos célért küzd az a szervezet, amelyet az egyszerű, letisztult, gyermeki, ugyanakkor roppant mélységeket sejtető logó jelképez.


A bélyeghez tartozó alkalmi borítékot és bélyegzőt a bélyegkép jellegzetes motívumaira épülő grafikai kompozíció teszi hangsúlyosabbá. Mind a boríték, mind a bélyegző a bélyeg vásárlására ösztönző feliratot tartalmaz:
„Segítse Ön is a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját feláras bélyeg vásárlásával!”

www.gyermekmento.hu

(Fotó: Gordon Eszter)