M25: Megépült az út!

Míg a baloldali kormányok csak ígérgettek, addig most Magyarország Kormánya és Orbán Viktor támogatásával sikerült megvalósítani a régi álmot, összekötni Egert az autópályával – jelentette ki az átadó ünnepségen Nyitrai Zsolt. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a kormány célja minden megyeszékhelyet bekötni a gyorsforgalmi úthálózatba. Ez hozzájárul a térségek gazdasági fejlődéséhez, Eger és környéke esetében mindez az idegenforgalom erősítését is szolgálja.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője elöljáróban idézett a 100 éves Révai nagylexikon Eger fejezetéből, amely már akkor megjegyezte: a város gazdaságának hátránya, hogy mellékvonalon fekszik.

Nos – folytatta –, az út átadása kapcsán most azt kell kijelentenünk, hogy a történet most kezdődik el igazán, hiszen összekötöttük Egert Budapesttel, ám az eddig vezető út sem volt könnyű. Már a rendszerváltoztatás után, 1995-ben felmerült a beruházás szükségessége.  

Nyitrai Zsolt történelminek nevezve az átadás napját, azt mondta, évtizedek óta köztudott, hogy szükséges a megyeszékhely és a főváros közötti gyorsforgalmi összeköttetés, ám később Medgyessy Péter kormányfő hiába tett ígéretet a megvalósításra, a baloldali kormányok terv és forrás híján soha nem teljesítették ezt az ígéretüket.

Ezzel szemben – utalt rá Nyitrai Zsolt -, 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodás keretében azt ígérte, nemhogy 2×1 sávos, de 2×2 sávos elkerülőt építenek: elindult a tervezés, 2017-ben megkezdődött építkezés, ma pedig itt állunk az elkészült 50 milliárdos beruházásnál, és átadhatjuk a forgalomnak a kiváló minőségben elkészült utat.

Mert ha van akarat és elhatározás, akkor megépül a régen várt összekötő, az M25-ös! Mindeközben csökkentettük a megye, Andornaktálya, Füzesabony, Kerecsend, Maklár és Andornaktálya forgalmát, megvalósult a nagy álom, immár közvetlenül utazhatunk térségünkből Budapestre

– fejtette ki az országgyűlési képviselő.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, mit várunk a most megvalósult beruházástól. Mint elmondta, biztonságosabb és gyorsabb közlekedést, azt, hogy a menetidő 15-20 perccel csökken, ugyanakkor a 19 kilométeres szakasz 5 település forgalmát csökkenti jelentősen, a hazai és külföldi turisták és vállalkozások pedig nagyobb számban jönnek majd hozzánk, így több pénz jut majd az itteni családoknak

Mint hozzátette: Eger és környéke bővelkedik történelmi és kulturális értékekben, a csúcsgasztronómiát kínáló térség egyben a bor fellegvára is, gazdag gyógyvizekben és természeti kincsekben, ugyanakkor a befektetni kívánó gazdasági társaságoknak optimális feltételeket biztosít. A beruházás a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében valósult meg, csendesebbé, nyugodtabbá váltak az érintett települések, ahol jobb lesz a levegő, százezer fát és cserjét ültettek a szakemberek, valamint 800 ezer négyzetméternyi füves területtel gazdagodott a környék.

Nyitrai Zsolt az ünnepségen bejelentette:

Mostantól egy új közös cél eléréséért kell dolgoznunk, ez pedig az Egert elkerülő út, amely tehermentesíti a megyeszékhelyet. A kormányfő ígéretet tett ennek megvalósítására, melynek kapcsán a honatya kijelentette: amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, ő pedig a térség országgyűlési képviselője, addig a térség lakói bízhatnak abban, hogy ez az ígéret is valósággá válik!

Az M25-ös út átadásával, az intermodális közlekedési csomópont megvalósításával, valamint az elkerülőút megépítésével Eger történelmi léptékű infrastrukturális beruházást hajt végre, amely hosszú időre meghatározza majd a térség fejlődésének ütemét.

Benkő Tibor az ünnepségen hangsúlyozta: a kormány célja minden megyeszékhelyet bekötni a gyorsforgalmi úthálózatba. Ez hozzájárul az érintett városok és térségek gazdasági fejlődéséhez, emellett biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a közúti közlekedést – húzta alá. Eger és környéke esetében mindez az idegenforgalom további erősödését is szolgálja – tette hozzá.     

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében arról beszélt: a biztonságos, gyors és kényelmes elérés a sikeres gazdaságfejlesztés alapja, emellett a helyi életminőséget is meghatározó tényező. A közúti közlekedés-fejlesztési terveket a 2016-ban elindított, 3200 milliárd forintos keretösszegű útprogram összegzi, a forrás nagyobb részét hazai költségvetésből teremti elő Magyarország – hangsúlyozta.     

Emlékeztetett rá, négy éve 14 megyei jogú város volt elérhető négysávos úton, Egerrel ez a szám 18-ra bővült. A kivitelezés a gyorsforgalmi kapcsolattal még nem rendelkező városoknál is tart, és “minden józan számítás szerint” 2025-re mind a 23 település megközelíthetővé válik autópályán vagy autóúton, ezzel az ország gyorsforgalmi törzshálózata megközelíti a végleges kiépítés szintjét – fogalmazott.  

Közlése szerint a személygépkocsival 2021. január 1-ig díjmentesen használható M25-ös. Az út és a kapcsolódó beruházások három év alatt épültek meg, és “azonnal érezhető változást hoznak Eger 52 ezer lakója és a város közvetlen környezetében élő, mintegy 85 ezer ember életminőségében, illetve -lehetőségében” – mondta. Kifejtette: a beruházásnak köszönhetően rövidül a menetidő és javul a forgalombiztonság Eger és Budapest között. Emellett a térség településein csökken az áthaladó forgalom zaja, a környezet terhelése és a balesetveszély.