Nyolc és fél milliárdos támogatás a civileknek

A demokrácia egyik legfontosabb fokmérője, hogy egy adott társadalomban mennyire erősek a civil szerveződések – jelentette ki egy rakamazi civil fórumon Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

(Kölcsey TV)

Nyitrai Zsolta tanácskozást köszöntve elmondta: örömmel vesz részt a fórumon, hiszen a rengeteg rendezvény, a pályázati támogatások mértéke egyértelműen jelzi: a Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei civil szervezetek igen aktívak.Nyitrai Zsolt a tanácskozást köszöntve elmondta: örömmel vesz részt a fórumon, hiszen a rengeteg rendezvény, a pályázati támogatások mértéke egyértelműen jelzi: a Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei civil szervezetek igen aktívak.

Magyarországon – folytatta – 1947-ig pezsgő civil élet zajlott, ám azt követően a diktatúra eltüntette ezen szervezeteket, hiszen többé nem volt szükség az önálló, erős,véleményalkotó társadalmi erőre. Csak a rendszerváltoztatás után, 1990-ben szerveződhettek újjá ezek a csoportok.

Kifejtette azt is: egy demokrácia legfontosabb fokmérője az, hogy az adott országban mennyire önállóak, aktívak a civilek, s milyen befolyással tudnak lenni a hatalomra. A közélet, a politika feladata ebben a folyamatban az lehet, hogy autonómiát biztosít számukra, s támogatja, segíti tevékenységüket.Tavaly szeptemberben éppen azért jött létre a Fidesz Társadalmi Kapcsolatért Felelős Igazgatósága, hogy proaktívmódon párbeszédre törekedjen és kapcsolatot tartson  a civilek, magánszemélyek, társadalmi csoportok, valamint a kormány között – hangsúlyozta. Elmondta azt is: a mostani kormányzati ciklus eredményei közé tartozik, hogy sikerült megalkotni az új civil törvényt, egyszerűbbé vált a szervezek működésének szabályozása, s hogy országszerte létrehozták a civil információs centrumokat.

Szólt arról is, hogy a megalakult Nemzeti Együttműködési Alap 2012 és 2014 között 8,4 milliárdos támogatást folyósított, ez átlagosan 667 ezer forintot jelent. Fontos az is, hogy ezen programok támogatása 136 ezer önkéntes összehangolt munkáját  segítette, mindez pedig 11 ezer civil szervezet együttműködését eredményezte.

Természetesen jobb lett volna gyorsabban és több pénzt biztosítani erre a területre, az ezzel kapcsolatos kritikák jogosak, ugyanakkor azt nem lehet elvitatni, hogy ebben az időszakban mindképpen a jó szándék vezette a döntéshozókat – tette hozzá Nyitra Zsolt.