Senki ne dőljön be az álhíreknek!

Az egyes sajtóorgánumoknál napvilágot látott álhírekkel szemben a veszélyhelyzetet és a rendkívüli jogrendet az országgyűlés 30 napra, december 11-ig hirdette ki- nyomatékosította Nyitrai Zsolt. Eger és térsége országgyűlési képviselője hozzátette azt is, hogy az operatív törzs november 25-én vizsgálja felül a járvány elleni intézkedésben jelenleg érvényes szabályokat és dönt az esetleges módosításukról. Megjegyezte azt is, hogy november 20-án megindult a szociális intézményekben dolgozók tömeges tesztelése, majd november 23-án folytatódik az egészségügyi dolgozók, a bölcsődék, óvodák dolgozóinak és a pedagógusoknak a tesztelésével.

Online polgármesteri fórumot tartottak Nyitrai Zsolt vezetésével a térség polgármesterei, Pajtók Gábor kormánymegbízott, Gombály László, az Egri Járási Hivatal vezetője és Ballagó Zoltán tankerületi igazgató részvételével. A fórumon elhangzottakról és a térséget érintő legfrissebb intézkedésekről közös tájékoztatón számolt be Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.

Nyitrai Zsolt összefoglalóját annak megerősítésével kezdte, hogy a koronavírus-járvány a világban és így hazánkban is felszálló ágban van. Emlékeztetett, hogy a Magyar Országgyűlés november 10-én döntött a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend bevezetéséről, ami november 11-én lépett éltbe és 30 napig, december 11-ig marad érvényben.  Minderre a gyors és határozott döntések meghozatala miatt volt szükség.

„Láthattunk, hogy rendes menetrenden a maszkviselés szabályainak szigorítása is heteket vett igénybe. Márpedig ezt nem engedhetjük meg magunknak, ha cselekedni kell. Az Országgyűlés azonban a rendkívüli jogrend idején is folyamatosan ülésezik, a képviselőknek több, mint 44 törvényt van lehetőségük megvitatni.”

Nyitrai Zsolt felidézte a jelenleg érvényben lévő legfontosabb védelmi intézkedéseket. Beszélt az este 8 és hajnali 5 óra között elrendelt kijárási tilalomról, mely alól mentesül az, aki munkavégzés céljából hagyja el az otthonát. Ezt azonban igazolnia kell, melyre a megfelelő formanyomtatvány a koronavirus.gov.hu oldalról tölthető le. Mentesül a kijárási tilalom alól az is, akinek az egészségvédelem miatt van erre szüksége és a kutyasétáltatók, akik a lakóhelyük 500 méteres körzetében tartózkodhatnak ebből a célból. A kijárási tilalom intézkedéseit a rendőrség a katonaság segítségével szigorúan ellenőrzi.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek, vendéglátóhelyek vendégeket nem fogadhatnak, az ételek elszállítására azonban van lehetőség. Az üzemi konyhák működhetnek.

„A kormány ezzel kapcsolatban hozott egy szektorális, szerintem fontos döntést, melynek a lényege az, hogy a vendéglátásban és a szabadidős ágazatban működő vállalkozásokat társaságokat mentesítette a kormány a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. Ez amellett, hogy az érintetteknek mintegy ötmilliárd forintnyi adókönnyítést jelent novemberben, biztosítja az ott dolgozók munkájának a megtartását és a novemberi bérük kifizetését”- számolt be Nyitrai Zsolt.

Folytatta: az üzletek, fodrászatok, egyéb kisipari szolgáltatást nyújtók este 7 óráig lehetnek nyitva. Minden rendezvény tilos, beleértve a sportrendezvényeket is, amelyek csak zárt kapuk mellet tarthatók meg. Az egyéni szabadtéri sportolás azonban megengedett. A bölcsődékben, óvodákban, az általános iskolákban a nyolcadik osztályig a megszokott rendben folyik az oktatás. A nyolcadik osztály felett digitális tanrendre álltak át.

„A kormányzat itt is hozott egy pozitív döntést. Harminc napig ingyen internetet kapnak azok a tanulók, akik digitális oktatásban vesznek részt. Az ingyenes internetet a szolgáltatóktól kell igényelni és a decemberi számlán kerül jóváírásra.”

A magán és családi rendezvények tíz főig megtarthatóak. A temetéseken maximum ötvenen vehetnek részt. Esküvő tartható, de lakodalom nélkül.

„Felhívnám a figyelmet a maszkviselés fontosságára! Fő szabály szerint maszkot kell viselnie mindenkinek külterületen is. Az önkormányzatok külön szabályozással élhetnek bizonyos területen, de mindenkit arra biztatnék, hogy lehetőség szerint hordjon folyamatosan maszkot, ha munkában van és a szabadtéri tartózkodás alatt is. Ez nem olyan nagy áldozat, de a vírus terjedését jelentős mértékben lassítja.”

Nyitrai Zsolt azt mondta, hogy a kormány az operatív törzs javaslatára november 25-én vizsgálja felül a járvány elleni intézkedésben jelenleg érvényes szabályokat és dönt az esetleges módosításukról.

A térség országgyűlési képviselője kitért arra, hogy online fórumon vett részt a térség polgármestereinek, a közigazgatási vezetőknek, Pajtók László kormánymegbízottnak, Gombály László az Egri Járási Hivatal vezetőjének, Ballagó Zoltán tankerületi igazgatónak a részvételével annak érdekében, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat, illetve a polgármesterek választ kapjanak kérdéseikre, a leghitelesebb forrásból tájékozódhassanak.

„Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ne üljünk fel az álhíreknek! A héten megjelentek álhírek a koronavírus-helyzettel kapcsolatban. Az egyes sajtóorgánumoknál napvilágot látott, hogy a rendkívüli jogrend meghosszabbodik egészen februárig. Nagyon sokan megriadtak ezen hír hallatán. Ez egyértelműen álhír. A rendkívüli jogrend december 11-ig van érvényben. A hivatalos és hiteles tájékoztatást mindig az operatív törzs, a kormányinfó vagy a Magyar Közlöny adja.”

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy a már említett intézkedésekre a vakcina megjelenéséig van szükség.

„A vakcina már elérhető közelségben van. Magyarország Kormányának az a felelőssége, hogy ha van egy orvosilag ellenőrzött, hatásos, működő vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzük és eljuttassuk a magyar polgároknak. Magyarország kormány eddig 12 millió adag koronavírus elleni vakcinát kötött le. Ezek között van Európai Unión belüli, van kínai, van orosz és van izraeli partner is, akivel ez ügyben tárgyaltunk. A vakcina, amennyiben meglesz, ingyenes és önkéntes lesz a beadása a magyar polgárok számára.”

Beszámolt arról, hogy november 20-án elindult egy országos tesztelés, melynek során első körben a szociális intézményekben dolgozókat, míg november 23-tól az egészségügyi dolgozókat, a bölcsődék, óvodák dolgozóit és a pedagógusokat tesztelik majd rendszeresen. Eddig több, mint egymillió PCR-tesztet végeztek országszerte, most pedig az antigén tesztelés is tömegessé válik. A tesztelés önkéntes, arra senki sem kötelezhető- erősítette meg Nyitrai Zsolt.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány ingyenessé tette mindenki számára az influenza elleni védőoltást, amit a háziorvosoknál lehet igényelni.

Az egészségügyi ellátással kapcsolatban megjegyezte, hogy a halasztható műtéteket felfüggesztették, a sürgősségi betegellátás azonban folyamatos a Markhot Ferenc Kórházban is. A járóbeteg-ellátás a megszokott formában zajlik, de előzetes időpont-egyeztetés szükséges. A 36/801-742, 743, 744-es telefonszámon. Az egészségügyi intézményekben, így a kórházban is általános látogatási tilalom van érvényben, de a hozzátartozók 14-15 óra között lehetőséget kapnak arra, hogy csomagot küldjenek be az intézményekbe.

A Heves megyei adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a megyében a járvány megjelenése óta 4730 esetet regisztráltak, jelenleg 2534 aktív koronavírusos beteget tartanak nyilván.

Az országgyűlési képviselő köszönetet mondott azoknak, akik segítik a járvány elleni védekezést. Az egészségügyben dolgozóknak, a rendvédelmi szerveknek, a szociális szektorban dolgozóknak, a pedagógusoknak, a polgármestereknek, azoknak, akik önkéntesként vagy adományokkal segítik a védekezést, valamint a sajtó képviselőinek, hogy segítik a tájékoztatást.

„A kulcs az, hogy betartsuk a járványügyi intézkedéseket. Biztos vagyok benne, hogy együtt újra sikerülni fog, mint ahogy a járvány első hullámában is le tudtuk küzdeni a vírust. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a vakcina már elérhető közelségben van”- zárta gondolatait.

A tájékoztatón Juhász Attila Simon a Heves Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy az online polgármesteri fórum tapasztalatai alapján a polgármesterek felkészültek és tájékozottak a járvány elleni védekezés részleteiről. A térség érintett iskolái zökkenőmentesen átálltak a digitális oktatásra, a diákok felnőttek a feladathoz és a szülők is támogatják a rendszer működését. Külön köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik olyan különleges kompetenciákra tettek szert rövid idő alatt, amelyekre eddig nem volt szükségük. „Komoly és felelősségteljes munka zajlik az oktatási intézményekben és a kormány célja az is, hogy az oktatás, nevelés eddigi rendjét az általános iskolákban, bölcsődékben, óvodákban fenntartsák”- mondta. A cél a gazdaság működőképességének fenntartása.

Juhász Attila Simon beszámolt arról is, hogy a járvány első hulláma alatt a Heves megyei önkormányzat hivatala segítséget nyújtott az önkormányzatoknak a fertőtlenítő-, tisztítószerek beszerzésében. A közel harmincezer liter fertőtlenítőszert másfél hét alatt szállították ki az önkormányzatoknak. A második körben már huszonnégyezer liternyi fertőtlenítőszer kiszállításához mindössze egyetlen napra volt szükség, ami a térség polgármestereinek felkészültségét dicséri.

Juhász Attila Simon köszönetet mondott Nyitrai Zsoltnak azért, mert közbenjárására a térség önkormányzatai a MOL-tól rendkívül kedvezményes áron, a piaci ár kevesebb, mint feléért hozzájuthattak a fertőtlenítőszerekhez. Arra biztatta a polgármestereket, hogy jelezzék fertőtlenítőszer-igényüket a megyei önkormányzatnak, amely változatlanul segít annak beszerzésében és szétosztásában.