Szakmai párbeszéd a frekvenciagazdálkodásról

[@ 10.07.14.] Infokommunikációs szakmai találkozósorozat kezdődött.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára által kezdeményezett partnertalálkozóval infokommunikációs szakmai párbeszéd indult a kormányzat és a piaci szereplők között. A 2010. július 13-i megbeszélésen a résztvevők a mobil távközlés frekvenciagazdálkodással összefüggő aktuális kérdéseit tekintették át a minisztériumban. A nyár folyamán megvalósuló további találkozók is az őszre tervezett infokommunikációs stratégia előkészítését szolgálják majd.

Az első megbeszélésen Nyitrai Zsolt a kormányzati törekvéseket ismertetve leszögezte: a frekvenciakészletet olyan nemzeti kincsként kezelik, amelynek – felelős, ésszerű frekvenciagazdálkodás mentén – hasznosulnia kell. Ez az alapvető álláspont az eddig nem polgári célokra használt, felszabaduló frekvenciákra is érvényes.

A mozgásteret meghatározó fontos körülmény, hogy az előző kormány 20 milliárd forint frekvenciadíjakból származó bevételt tervezett be az idei költségvetésbe. A frekvenciák hasznosítását célzó első pályázati kiírást még az idei évben tervezi a tárca.

A kormányzat főként a szabályozás eszközeivel tehet a verseny élénkítéséért, a beruházások ösztönzéséért, elsősorban a szélessáv elterjesztésében. Mintegy 800 magyarországi település ma fehér foltnak számít a szélessávú elérés szempontjából. A minisztérium intézkedéseivel a gazdaságos frekvenciahasználatban kívánja érdekeltté tenni a szolgáltatókat.

A kormányzati tervek ismertetése kedvező fogadtatásra talált a piaci szereplőknél. A partnerek észrevételei beépülnek az őszre elkészülő infokommunikációs stratégia javaslataiba. Az iparági párbeszéd a nyáron további tematikus találkozókkal folytatódik.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Budapest, 2010. július 13.