Tiszta lappal indulhatnak a települések

Az Egri Polgárok Házában Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, választókerületi elnök, Juhász Attila Simon Felsőtárkány, Gönczi Mihály Átány, valamint Bóta József Szihalom polgármestere közös sajtótájékoztatót tartottak az önkormányzatok adósságrendezésével kapcsolatos új intézkedésekről.

(a TV Eger felvétele)

Nyitrai Zsolt az előzményekre utalva elmondta: az 5000 fő alatti települések adósságát teljesen, az 5000 fő feletti településekét sávosan vállalja át az állam, amely így 1956 önkormányzattól mintegy 612 milliárd forintnyi hitelt vesz át.

Hozzátette: ahhoz, hogy a gazdasági fellendülés a vidéket is végre elérje, meg kell oldanunk a települések adósságának problémáját. Ez egy újabb fejezete az adósság elleni harcnak.

A Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt az önkormányzatok egyre több feladatot kaptak. Ám ehhez forrás előteremtését állami támogatások hiányában a polgármesterek másként nem tudták megoldani, csak újabb és újabb hitelek felvételével. A következmény pedig: kifizetetlen számlák, az önkormányzatok eladósodása, jelentős részük csődhelyzetbe került. Ezen változtatni kellett – tette hozzá.

Nyitrai kifejtette: jövőre jelentősen, rendszerszinten átalakul az önkormányzati feladatellátás, és ezzel együtt a finanszírozási rendszer is. Az önkormányzatok megszabadulnak azoktól a terheket jelentő feladatoktól, amelyek klasszikus értelemben az államhoz tartoznak: 2013-tól az önkormányzati feladatokhoz tartozó forrásokat az állam célhoz rendelve biztosítja.

A legújabb lépésekről szólva bejelentette: az 5000 fő alatti kistelepülések adósságát december 12-ig átveszi az állam, így ez igazi karácsonyi ajándék lesz a települések számára. Az 5000 főnél népesebb települések esetében pedig elkezdődnek az egyeztetések a kormány képviselői és a városvezetők között. Mivel ezeken a helyeken általában összetettebb a pénzügyi helyzet, egyenként döntik el az átvállalt összeg pontos mértékét, ám 2013 tavaszára meg kell születniük a döntéseknek.

Ezt Követően Bóta József és Gönczi Mihály polgármesterek azt hangsúlyozták: üdvözlik és támogatják a kormány adósságrendezéssel kapcsolatos döntését, amely nagy lehetőséget jelent számukra. Egyebek mellett azt, hogy a jövőben felelős gazdálkodással folytathatják az emberek életét érintő feladatok ellátását és a fejlesztéseket.

A sajtótájékoztatón Felsőtárkány polgármestere örömét fejezte ki a miatt is, hogy a Belügyminisztérium pályázatán, az önkormányzati felzárkóztatási támogatásának révén – a pénz az önkormányzati feladatellátás fejlesztését szolgálja -18 millió forintos támogatáshoz jutott. Az összeg a község által igényelt összeg 100 százalékának felel meg. Felsőtárkány ezt a forrást iskolai és utánpótlás sportra, infrastruktúra-fejlesztésére, valamint felújítására használhatja fel.