Több uniós pénz juthat Heves megyébe

Minden segítséget megadunk, hogy a Heves megyei emberek még több forráshoz jussanak a következő, 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban – jelentette ki az egri Széchenyi Programiroda szakmai konferenciáján Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz Heves megyei szervezetének elnöke.

(TV Eger)

Örömmel tettem eleget a Széchenyi Programiroda meghívásának, hiszen a fejlesztésekről beszélni hálás, ám felelősségteljes feladat – mondta a tanácskozás megnyitóján Nyitrai Zsolt. Hozzátette azt is, hogy az Európai Unió nagy lehetőséget jelent hazánk számára, ezért élnünk kell az uniós forrásokkal, és igyekeznünk kell, hogy azokat a leghatékonyabban használjuk fel. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy az EU pénze a mi pénzünk is, ezért ezek a források járnak Magyarországnak.

A most záruló 2007-2013 közötti fejlesztési ciklusról elmondható, hogy az elődeink rosszul éltek a lehetőségekkel, de mi sem voltunk hibátlanok. Ám a nemrégiben végrehajtott változtatások következtében javulni fog a rendszer hatékonysága, így ezen a területen is előreléptünk. Magyarország számára összességében 8200 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből Heves megyének 2007 februárja és 2010 májusa között 72 milliárdot, 2010 júniusától 2013 novemberéig pedig 122 milliárd forint uniós forrást ítéltek meg. Ez összesen több mint 190 milliárdos támogatást jelentett a megyének. Az EU-nak hozzá kellett szoknia ahhoz, hogy az új magyar kormány az eddigiekhez képest sokkal erőteljesebben képviseli az ország érdekeit, megadja a tiszteletet, de nem hajlong a bürokraták előtt. Ennek köszönhetően ma elmondható, hogy Orbán Viktor és a magyar delegáció jól küzdött az új büdzsé elkészítésekor, hiszen a hazánkba érkező források bővültek, az egy magyar lakosra jutó összeg 50 ezer forinttal növekedett: az eddigi 660 ezerről, 712 ezer forintra.

A következő fejlesztési ciklusban – 2014 és 2020 között – tovább javulhat a pénzek felhasználásának hatékonysága, ugyanis az említett átalakítások következtében a központi döntéshozatal mellett nagyobb szerep hárul a megyékre, a térségi decentralizáció segít majd abban, hogy a támogatások „célba érjenek”.

A fejlesztések során öt főbb területet emeltünk ki, ezek a foglalkoztatottság, a fenntartható energia-gazdálkodás, a kutatás és fejlesztés, az egészségvédelem, valamint az oktatás. A foglalkoztatottság esetében a cél az, hogy a munkaképes emberek 75 százaléka dolgozzon, a kutatás és fejlesztés pedig egyértelműen a jövő megalapozásának záloga, ezért a GDP 1,8 százalékát költjük erre a területre. A legsürgetőbb feladatunk azonban – folytatta -, a gazdasági növekedés, ezért a fejlesztési pénzek 60 százalékát a gazdaság élénkítésére, 40 százalékát pedig társadalmi felzárkóztatásra, illetve környezetvédelemre fordítjuk majd. Azt kívánom, hogy a 2014-2020 közötti ciklusban az eddigieknél is több forrás kerüljön a megyébe, s ehhez minden támogatást megadunk az itt élő emberek számára – mondta Nyitrai Zsolt.