Új szerepkörben a Polgárőrség

Az elmúlt másfél évben, a pandémia alatt új szerepkörben mutatkozott be a Polgárőrség. Az új arc lényege a társadalmi felelősségvállalás, a szolidaritás és az önfeláldozás – fogalmazott Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség Küldöttgyűlésén. Az OPSZ legfőbb döntéshozó testülete előtt Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott bejelentette, a Magyarország Kormánya a Belügyminisztériumon keresztül 2022-ben az ideinél 200 millió forinttal több támogatást nyújt a Polgárőrségnek.

Mintegy nyolc hónap után újra megtarthatta Küldöttgyűlését az Országos Polgárőr Szövetség. Az OPSZ legfőbb döntéshozó testületének tagjai az ülés elején egy perces néma főhajtással emlékeztek a koronavírus-járvány polgárőr áldozataira.

Nyitóbeszédében Túrós András az elmúlt évről szólva elmondta, jó lenne elfelejteni az elmúlt másfél évet, de nem tehetjük.

„A koronavírus-járvány új szerepet, új arcot adott a Polgárőrségnek. A bűnmegelőzés, a közterületi szolgálat mellett a fókusz a társadalmi felelősségvállalásra, a szolidaritásra és az önfeláldozásra helyeződött. A polgárőrök a pandémia alatt nem vonultak karanténba, több tízezren vettek részt a járvány elleni védekezésben, az oltakozás segítésében, a szociális ellátásban”

– emlékeztetett az OPSZ elnöke, majd hozzátette, mindezen munkához plusz forrást biztosított a Belügyminisztérium, de az OPSZ, a megyei szövetségek és az egyesületek is többet áldoztak a polgárőrök egészségének megóvására. A járvány alatti nehézkes kommunikáció ellenére mindenki tudta a dolgát. Összesen 9,5 millió szolgálati órával zárta a 2020-as évet a Polgárőrség, amely a rendvédelmi szervek partnereként a bűnmegelőzési feladatokon túl ma már komoly szerepet vállal az ország határainak őrzésében, a környezet- és természetvédelmi feladatok ellátásában, de a veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében is. A szövetség elnöke minden egyesületet, megyei szövetséget arra kért, most tartson lélegzetvételnyi szünetet, rendezze sorait és személyes kapcsolatait. A 30 éves évfordulóról szólva Túrós András úgy fogalmazott, az alapítók büszkék lehetnek a Polgárőrségre, amely nagyon gyorsan erős gyökeret eresztett és ma már megkerülhetetlen. 

Pintér Sándor belügyminiszter köszönetét tolmácsolta beszédében a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor úgy fogalmazott, az elmúlt 15 hónap megmutatta, hogy a világunk egy pillanat alatt a feje tetejére állhat, de azt is, hogy a komoly veszélyt csak összefogással lehet legyőzni. Ebben az összefogásban óriási szerepe volt a polgárőröknek, akiknek elévülhetetlen érdeme van a sokszor kéz a kézben járó szociális-és közbiztonság fenntartásában.

A Küldöttgyűlésen felszólaló Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott elmondta, 2010-óta folyamatosan nő a Polgárőrség anyagi és erkölcsi megbecsülése. 

Bejelentette, hogy

Magyarország Kormánya a Belügyminisztériumon keresztül 2022-ben az ideinél 200 millió forinttal több támogatást ad az Országos Polgárőr Szövetségnek, amely – mint fogalmazott – a kormányzat fontos stratégiai partnere. 

Hangsúlyozta, a 30 éves évfordulóra most megjelent Almanachban Orbán Viktor miniszterelnök személyes üzenetben is köszönti a polgárőröket. Továbbiakban köszönetet mondott a polgárőröknek a koronavírus-járvány elleni védekezésben nyújtott segítségükért, valamint az illegális migrációval szembeni küzdelem során mutatott töretlen elhivatottságukért, amivel a rendészeti és honvédelmi dolgozók határvédelmi munkáját támogatják. Minden polgárőrt biztosított arról, hogy a jövőben is számíthat Magyarország Kormányára.  

A polgárőrök elmúlt évi munkáját köszönte meg az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese is. Halmosi Zsolt emlékeztetett arra, hogy mint sok szervezetre, így a rendőrségre is nagy teher hárult a pandémia idején, de a polgárőrökre mindenben számíthattak.

„Legyenek büszkék arra, hogy ennek a szervezetnek a tagjai, mi büszkék vagyunk arra, hogy velünk dolgoznak”

– fogalmazott a rendőr vezérőrnagy, aki biztosította a polgárőrséget, hogy a rendőrség továbbra is anyagi és szakmai támogatást nyújt az OPSZ-nek.