Az európai spektrumstratégia gyors elfogadására van szükség

[@ 11.01.29.] Dr. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár a magyar EU elnökség képviseletében január 26-án Brüsszelben találkozott Martin Whitehead igazgatóval, a GSMA Europe mobilszolgáltatókat tömörítő nemzetközi szervezet brüsszeli képviseletének vezetőjével, valamint Joachim Haas úrral.

A felek áttekintették a magyar EU elnökség távközlési és információs társadalmi prioritásait. Külön kiemelésre került a két legfontosabb jogalkotási dosszié. Egyfelől az uniós hálózat- és információbiztonsági ügynökség (ENISA) mandátuma és működésének korszerűsítése; melyhez kapcsolódóan fontos témakör lesz a magyar EU elnökség alatt a kritikus információs infrastruktúra védelme is. Másrészt a rádióspektrum-politikai program (RSPP), illetve az ITU Rádió-távközlési Világértekezletre történő felkészülés.

A GSMA megkülönböztetett figyelemmel kíséri az RSPP program vitáját. Whitehead úr kiemelte, hogy még több frekvenciát kell a jövőben elérhetővé tenni a mobil szélessáv gyors kiépítésének elősegítése érdekében, ugyanakkor jelezte, hogy az iparág elsődleges érdeke jelenleg az, hogy az első RSPP mielőbb elfogadásra kerüljön.

A felek egyetértettek abban, hogy szoros és konstruktív együttműködésben egy olyan program gyors elfogadására van szükség, amely Európa-szerte megteremti a feltételeket a vezeték nélküli szélessáv és egyéb frekvencia alapú szolgáltatások széleskörű kiépítéséhez és elterjesztéséhez, az európai állampolgárok és vállalkozások érdekeit szem előtt tartva.