Májusig áttörés lehet az ENISA ügyében

[@ 11.03.11.] Az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) mandátumának átmeneti meghosszabbításáról és korszerűsítéséről szóló jogalkotási dossziék tárgyában folytatott egyeztetést Strasbourgban a magyar EU elnökség képviseletében Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár Giles Chichester, az Európai Parlament ENISA témakörben megbízott jelentéskészítőjével valamint Christian Ehler és Silvia-Adriana árnyék-jelentéstevőkkel, illetve az Európai Bizottság több képviselőjével.

„A hálózat- és információbiztonság a magyar elnökség IKT programjának egyik prioritása. Egyfelől szükséges a bizalom és a hálózatbiztonság fokozása Európában az ENISA korszerűsítése révén. Másfelől azonban biztosítanunk kell az ENISA zavartalan működését. Az Ügynökség mandátumának átmeneti meghosszabbítását illetően jó eséllyel lezárulhat ez a folyamat a Távközlési Tanács májusi ülésén – hangsúlyozta Nyitrai.

Strasbourgi látogatása során Nyitrai további EP képviselőkkel is folytatott kétoldalú megbeszéléseket. A magyar soros elnökség félidejéhez közeledve kiemelt EU távközlési jogalkotási dossziék tárgyában egyeztetett Gunnar Hökmark, Pilar del Castillo Vera, Catherine Trautmann és Malcolm Harbour EP képviselőkkel. A tárgyalássorozat egyben megerősítette, hogy a magyar elnökség jó úton halad kitűzött programjának teljesítésében, amellyel hozzájárul a Digitális Menetrend megvalósításához.