Új megoldásokra van szüksége a jövő audiovizuális iparának

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára nyitotta meg a magyar soros elnökség által megrendezett, Audiovizuális Ipar Jövője című kétnapos szakmai konferenciát 2011. április 19.-én, a budapesti Magyar Néprajzi Múzeumban. Az államtitkár beszédében elmondta: az audiovizuális tartalmakkal kapcsolatban nem szabad szembeállítani a fogyasztókat és a tartalmat előállító alkotókat.

Nyitrai Zsolt az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energia Tanács távközlési formációjának soros elnöke beszédében hangsúlyozta: a magyar soros elnökség az Európai Digitális Menetrend alapján közelíti meg az európai államok és polgárok jólétét és versenyképességének növelését elősegítő lehetőségeket. Új megoldásokra van szükség az audiovizuális tartalmak terjesztése kapcsán – tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár aláhúzta: az új csatornák új fogyasztói szokásokat eredményeznek a mozgóképes és zenei tartalmak esetében egyaránt, amelyek jelentősen átszabják az audiovizuális piacot. A digitalizált filmek nézettsége, zeneszámok hallgatottsága az internetes térben jóval magasabb, mint amennyi érdeklődőt a mozikban vagy koncerteken el lehetne érni. Az alkotók szerzői jogainak érvényesítése érdekében olyan szabályozást kell kialakítani, amely egyszerre veszi figyelembe a tartalomfogyasztás átalakuló terét és tartja tiszteletben a szerzőket speciálisan megillető jogokat is – mondta Nyitrai Zsolt.

Nyitrai Zsolt megjegyezte: az audiovizuális ipar fogyasztóinak és a tartalmakat előállító alkotóknak a szembeállítása nem vezet sehová, ezért meg kell teremteni a hosszú távú párbeszéd és a konszenzus lehetőségét. Fel lehet és kell oldani a látszólagos érdekellentétet a tartalmakat előállító és az azok megjelenítésére képes fejlesztők között is.