A polgárőrök is csatlakoztak a GONDOSÓRA programhoz

A Gondosóra program 2024. keretében újabb sikeres együttműködés született, melynek köszönhetően még szélesebb körben terjedhet el a 65 év feletti idősek védelmét szolgáló ingyenes program.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, dr. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke március 12-én együttműködési megállapodást írt alá, melynek köszönhetően még több idős emberhez juthat majd el az az eszköz, mely a biztonságukat szolgálja, a felhasználók ugyanis szükség esetén egyetlen gombnyomással segítséget tudnak kérni. Nyitrai Zsolt elmondta, hogy az Országos Polgárőr Szövetség és Magyarország Kormánya között egy régi és sikeres partnerség van, melyet most még szorosabbra fűznek.

A veszélyek korát éljük: ott az illegális migráció, mely kéz a kézben jár a terrorizmussal, nem is beszélve a szomszédban dúló háborúról. Napjainkban éppen ezért egyre inkább felértékelődik a polgárőrök szerepe

– jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója.

A polgárőrök több mint 60 ezer fős közösségére már eddig is számítani lehetett, akár a koronavírus okozta nehézségekről, akár a környezetvédelemről vagy a településeken élők biztonságáról volt szó. Részben ennek is köszönhetően pedig Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Dr. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója többek között arról beszélt, hogy a gondosóra programnak köszönhetően az idősek biztonságban lehetnek az otthonukban.

A digitális eszköz felhasználásával a nap 24 órájában, a hét mind a 7 napján elérhető a diszpécserközpont, ahol több mint százan fogadják a napi közel kétezer hívást

– ismertette. Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy nagyon szívesen csatlakoznak a gondosóra programhoz.

Az OPSZ elhatározta, hogy még nagyobb figyelmet fordít a karitatív tevékenységre és kiemelt figyelmet fordít a hajlott korúakra. Az ő egészségüknek és biztonságuknak a feltételeit szeretnénk biztosítani

– jelentette ki. Erről egyhangú szavazással döntöttek.

A programnak hála, remélhetőleg jelentősen csökken majd az idősek ellen elkövetett bűncselekmények száma” – emelte ki az OPSZ elnöke.

A Mediaworks Tömegmédia Divíziójának kérdésére Nyitra Zsolt elmondta, hogy eddig közel 40 ezer olyan eset fordult elő, amikor az egészséghez kapcsolódó segítséget kértek a programban résztvevő idősek, melyből közel 7 ezer olyan eset történt, amikor konkrétan életet tudtak menteni, hála a készüléknek. Ezt kiegészítve Juhász Roland hozzátette, hogy nagyságrendileg a beérkező hívások 15 százaléka olyan, ami valamilyen mértékben kapcsolódik az életmentéshez.