Végvári vigasságok Egerben

Augusztus 15. és 17. között zajlanak a Végvári  vigasságok az egri várban, amelyet az 1552-es ostrom újrajátszása mellett koncertek, felvonulások, kiállítások is színesítenek. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő egyebek mellett a turisztikai fejlesztések fontosságáról beszélt.

(Tv Eger)

A Végvári vigasságok a várhoz, illetve a török-korhoz köthető történelmi hagyományokra támaszkodik, ugyanakkor a visszatérő elemek mellett számos ponton meg is újult az idén 19. alkalommal zajló rendezvény. Tavaly óta augusztus közepén rendezik meg az 1552-es ostrom “újrajátszása” köré szervezett programot, amelyet egyebek mellett koncertek, felvonulások, előadások, kiállítások is színesítenek.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke megnyitó beszédében a történelmi helyszínre utalva elmondta: 450 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy ezt a rendezvényt török barátainkkal együtt nyissuk meg, utalva arra, hogy aznap Sakir Fakili, Törökország magyarországi nagykövete avatta fel Magyarország első Otak-i Humayunját, azaz vezéri sátrát, illetve az egri Török-Magyar Testvériség Emlékparkot. Hozzátette: a két ország együttműködése sok lehetőséget tartogat a jövőben.

A honatya hangsúlyozta azt is, hogy Eger az elmúlt négy évben fejlődési pályára állt, ennek egyik fontos mérföldköve a vár 2,1 milliárd forintból zajló turisztikai attrakció-fejlesztése, ami nagyban segíti a megyeszékhely vonzerejének növelését. Ugyanakkor – jegyezte meg -, büszkék lehetünk arra is, hogy tavaly a magyar Országgyűlés Gárdonyi-emléknappá nyilvánította október 17-ét.

A Végvári vigasságok megnyitó ünnepségén Habis László, Eger polgármestere jelképesen átadta a város kulcsát „Dobó Istvánnak”, s ezzel kezdetét vette a rendezvénysorozat.

Idén az ország számos részéről érkeznek hagyományőrzők, mintegy százötvenen, így a török és magyar oldalra is bőven jut szereplő. Pénteken bemutatók, kiállítások, gyerekműsorok várták a látogatókat, majd délután indult a csapatok felvonulása a várba. Az ostromra szombaton 18 órakor, valamint vasárnap 11 órakor kerül sor.

A történelmi fesztivál érdekessége az is, a belvárosban korhű ruhába öltöztetett szereplők a késő délutáni-esti órákban jeleneteket adnak elő Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből, méghozzá interaktív módon, a járókelőket is bevonva a játékba.