Közéleti találkozó Andrew G. Vajnával

A közéleti találkozót Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos kezdeményezésére tartják, 2004 óta rendszeresen. Korábban olyan vendégei voltak a rendezvénynek, mint Navracsics Tibor, vagy Schmitt Pál. 2012-ben Andrew Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos volt az est kiemelt vendége.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a benyújtott 100 forgatókönyvből már 40-et elbíráltak, és 3 film forgatása megkezdődhet az idén, illetve 11 fejlesztési projektet valósítottak meg a magyar film megújítása érdekében – jelentette ki Andrew G. Vajna pénteken Egerben.

(forrás: agriatv.hu)

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos közölte, megállapodtak Habis László polgármesterrel arról, hogy Eger híres szülöttjének, Illés Györgynek méltó emléket állít a város. Andy Vajna erre úgy reagált, hogy maximálisan támogatja az elképzelést, Illés György volt ugyanis a XX. század legnagyobb magyar operatőre, és olyan nagy nevek voltak a tanítványai, mint Zsigmond Vilmos, Koltai Lajos. Nem túlzás azt mondani – folytatta Vajna, hogy mindenki Illés Györgytől tanulta a filmkészítést.

A cél, hogy visszanyerjék a magyar közönséget a magyar film számára. Ugyanakkor el kívánják érni, hogy a fesztiválokon is sikerrel szerepeljenek, illetve a határokon túl is népszerűvé váljanak az alkotások – jelentette ki a magyar film megújításával megbízott kormánybiztos, aki helyi konzervatív gondolkodók közéleti találkozójára látogatott a Hevesi megyeszékhelyre.

Mint elmondta: az elmúlt nyolc hónap legfontosabb feladatai közé tartozott, hogy rendezzék a magyar filmszakma bankokkal és produkciós cégekkel szemben fennálló 10 milliárd forintos adósságát.

Ennek keretében a pénzintézeteket kifizették, és a 140 hitelező cég közül már 67-tel megállapodtak; a tervek szerint februárban létrejön a megegyezés a többiekkel is. Mindez tiszta lapot teremt a magyar filmgyártás területén – fűzte hozzá.

A kormánybiztos hangsúlyozta: számára nem elfogadható, hogy a magyar filmek nézettsége Magyarországon rendkívül alacsony, mindössze 3 százalékos, miközben más európai országban, például Franciaországban, Németországban, vagy Ausztriában a hazai alkotások a legnépszerűbbek.

Ez azt jelenti, hogy a filmszakma nem tudott kommunikálni a közönséggel. Elmondta, bízik abban, hogy a jövőben olyan izgalmas magyar filmek készülnek, amelyek a mozikba vonzzák majd a nézőket.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a szervezők által állami támogatás hiányában „fapadosnak” nevezett idei Filmszemléről, azt mondta: ez egy „művihar”, hiszen a szervezők, nem is kértek állami támogatást. Ugyanakkor „röhej” a támogatás hiányára hivatkozni, hiszen a bemutatásra szánt 6 film közül 4 állami pénz felhasználásából készült.

Egyébként – mint mondta – amennyiben meghívják, jelen lesz a Filmszemlén.

(Forrás: MTI)