Megújult az Egri Vár

Hideg, de napsütéses időben, örömteli eseményt rendeztek Egerben: február 11-én, szombaton – díszőrség kíséretében – átadták az Egri Vár felújított főbejáratát (déli kapu) és a Varkoch-kaput. A várbéli sétaút meghatározó eleme a két épületrész, melyeken több hónapon keresztül csak korlátozottan lehetett átjárni.

A kapuk a kedvezőtlen időjárás miatt jelentős állagromlást szenvedtek el a tavalyi télen és életveszélyessé váltak, a főbejáratot le is kellett zárni. A sürgős beavatkozás érdekében komoly lobbi tevékenység indult: 2011. júniusában Eger polgármestere és Heves 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője, a Heves Megyei Önkormányzat elnöke és más egri politikusok közösen fordultak a szaktárcához segítségért. Az összefogást siker koronázta.

(az Agria TV felvétele)

Az Egri Vár a hazafias helytállás megtestesítője, a Dobó István Vármúzeum több, mint 400 ezer látogatót fogad évente, s ezzel az ország legnépszerűbb vidéki múzeuma. Az Egri Vár a Magyar Állam tulajdona, jelentőségét, az itt kínált programokat, a Dobó István Vármúzeum tevékenységét 2002-ben az Év múzeuma, 2004-ben Vendégbarát Múzeum címmel ismerték el.

Habis László polgármester az átadáson kiemelte: „Az elmúlt évek szélsőségesen csapadékos időjárása komoly károkat okozott az Egri Várban. 2011 nyarán dr. Nyitrai Zsolt barátommal együtt – egy helyszíni séta alkalmával – döntöttük el hogy összefogással, kezdeményezésekkel élünk az áldatlan állapot megszüntetése érdekében.
Felvettük a kapcsolatot az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, és a város polgármestereként nagy öröm volt számomra, hogy úgy érezhettem: nyitott kapukat döngetek. A vagyonkezelő vezetőivel a jogi kompetencián, kötelezettségeken lényegesen túlmutató dolgokról kezdődött beszélgetés, ami optimizmussal tölt el. Folyamatos kapcsolatban állunk és kiváló az együttműködés az MNV Zrt.-vel, további felújításokat tervezhetünk a Várban, elindulhat a Minaret statikai megerősítésének műszaki előkészítése. Előremutató az az állami szervekkel folytatott közös gondolkodás, amely az Eger számára fontos értékek megőrzéséről, bemutatásáról szól.
Ennek a jó együttműködésnek az első eredménye, hogy – szinte azonnal – megoldást találtunk a két kapu felújítására, statikai megerősítésére. A munkát meg kellett tervezni, kivitelezni, és mára az állami tulajdonban lévő Egri Vár két emblematikus részlete újulhatott meg. Reményeink szerint csak a kezdet.”

Dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos elmondta: A mai nap jó példa az összefogás erejére, arra, hogy rövid idő alatt is sikeres lehet egy ügy, ha a közös cél érdekében, egy akarattal dolgoznak a politikusok, a szakmai szervek és az állami szereplők. A döntés gyorsan megszületett és gyorsan megtörtént a kivitelezés, külön öröm, hogy helyi vállalkozások végezhették el ezt a munkát.

Dr. Molnár Zoltán, az MNV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese kifejtette: A jó minőségben elkészített felújítás, statikai megerősítés, kőpótlás évtizedekre rendbe tette a két kaput. Az ígéretnek megfelelően, határidőre elkészült a 15 millió forintos forrásból elvégzett beruházás. Példás a városért felelős helyi és országos politika, a Vármúzeum és a Magyar Állam tulajdonosi jogait gyakorló MNV Zrt. közös munkája, ez természetes is kell, hogy legyen.

Fotó: Lénárt Márton

Videó: agriatv.hu