Modern sertéstelep épül Pusztaszikszón

Az év második felében kezdődhet annak a sertéstelepnek az építése, modernizálása, amelyre kétmilliárd forintot nyert el a K 64 Farm Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató Kereskedelmi Kft. A beruházással tíz-tizenöt új munkahely is létesül a füzesabonyi településrészen, Pusztaszikszón.

Történelmi léptékű fejlesztési program keretében erősítjük meg a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, a vidéki térségek gazdaságát – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Füzesabonyban a K 64 Farm Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató Kereskedelmi Kft. számára történt támogatói okirat átadásán a napokban. A tárca vezetője emlékeztetett, hogy az agrárium versenyképességének erősítését szolgálja a Vidékfejlesztési Programban az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázat. Az első döntések március végén születtek, eddig 142 pályázat részesült pozitív elbírálásban csaknem 69 milliárd forint értékben.

Nagy István arról is szólt, hogy a K 64 Farm Mezőgazdasági Termelő Szolgáltató Kereskedelmi Kft. kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, így az önerővel négymilliárd forintból fejlesztheti Füzesabonyban a sertéstelepét.

Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta:

a térség munkahely-megtartó képességére lesz jó hatással a beruházás.

Karkus János, a K64 Farm Kft. ügyvezetője elmondta, ebből az összegből a beruházás révén több mint 12 ezer hizlaldai férőhelyet alakítanak ki, az állatok takarmányozása pedig kombinált önetetőkkel valósul meg.

– A munkálatok az esztendő második felében indulhatnak el, s ha minden a tervek szerint halad, akkor 2022 végére el is készülhet – fejtette ki. – Ennek köszönhetően tíz-tizenöt új munkahely jöhet létre. Az egykori sertéstelepen a meglévő építményekből néhányat modernizálunk, s tíz új épület is készül.

Hozzáfűzte, a legkorszerűbb technológiával épül meg a komplexum, melynek működése semmilyen szaghatással nem jár, hiszen a projekt során odafigyelnek a trágyakezelésre is, ugyanis zárt trágyatechnológiát alkalmaznak. Így a füzesabonyiaknak a szaghatástól nem kell tartaniuk, továbbá gondolnak az állatjóléti és állatvédelmi szempontokra is.