75 ezer felé közelít a beoltottak száma Heves megyében

Térségi koronavírus információk

A járvány kezdete óta 17 461  Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 3 106 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 570 fertőzött személy van. Az országban több mint 2,5 millió, míg Heves megyében a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére több mint 75 ezer lesz azoknak a száma, akik legalább az első oltásukat megkapták. Amennyiben országos szinten eléri a három milliót a beoltottak száma, életbe léphet a védelmi intézkedések feloldásának következő fokozata. Addig azonban a továbbra is magas megbetegedési és halálozási arány miatt különösen fontos a védelmi intézkedések maradéktalan betartása és a regisztráció az oltásra.

A pedagógusok soron kívüli oltásán mindenkire sor került, aki korábban nem kapott vakcinát, viszont már márciusban regisztrált. Mindannyian a Pfizer vakcinát kapták, amely már az első dózis után 80 százalékos védettséget ad. A honvédség befejezte a közoktatási intézmények fertőtlenítését. Az óvodák és az általános iskolák április 19-én, a középiskolák pedig május 10-én indulhatnak újra. Az érettségi vizsgák lebonyolításával kapcsolatban az a döntés született, hogy csak írásbeli vizsgarész kerül megrendezésre.

A magyar lakosság 26 százalékát beoltották, ami az Uniós átlag duplája. Folyamatos a várandósok soron kívüli, önkéntes oltása is, ehhez azonban előzetes regisztráció szükséges, ezt követően kell felvenniük a kapcsolatot a háziorvosukkal.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni oltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon lehetőség van leellenőrizni, hogy sikeres volt-e a regisztráció. Eddig közel 4 millióan kérték a védőoltást és még áprilisban 4 millió felett lehet a beoltottak száma.

A regisztráció során tévesen megadott adatok javítására az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen, illetve az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon van lehetőség.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat háziorvosuk értesíti az oltás helyéről és időpontjáról. Jelentősen meggyorsítja a vakcinázással járó adminisztrációt, ha az oltásra jelentkezők kitöltve magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, amely a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf oldalról tölthető le.

2021. április 19-ig továbbra is érvényesek a hatályban lévő védelmi intézkedések:

  • A maszkviselésre vonatkozó szabályok változatlanok maradnak. A települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani, illetve tartani a 1,5 méteres távolságot.
  • Szabadidős sport tevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban – továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
  • A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
  • Április 19-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok hatálya.

A 3 milliós beoltotti létszám elérésénél, várhatóan 5-6 napon belül dönt a kormány az újranyitás következő lépéseiről. Ennek része lehet, hogy április végén a vendéglátóhelyek teraszaira ki lehet majd ülni, de a fitnesztermek még nem nyithatnak ki. A sportrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni, ezek postázása folyamatos.

Fontos döntések még:

  • Az üzletek és szolgáltatások meghatározott köre újranyithatott, de a bértámogatás egész áprilisban jár. Összesen 69 milliárd forintért igényeltek bértámogatást a cégek, amiből 66,5 milliárdot ítéltek meg a kormányhivatalok és már közel 66 milliárdot ki is fizettek.
  • A Magyar Falu Program keretében a falusi vállalkozások támogatására első körben 25 milliárd forintos keretösszeggel program indul. Akistelepüléseken működő, tíz főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek pályázhatnak 2-10 millió forint közötti támogatásra. A vissza nem térítendő összeget beruházásokra, bérekre, gépekre, műhelyekre és képzésekre is fel lehet használni. A pályázat feltétele, hogy legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznie kell a vállalkozásnak.

A Markhot Ferenc Kórház rendelőintézete továbbra is csak sürgős háziorvosi beutalóval fogad betegeket a szakrendelésekre. Az előjegyzett vizsgálatokra később kerül sor, erről a kórház időben tájékoztatást ad. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést. Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!