Digitális Konzultáció: újabb fórumon ismertette Nyitrai a Digitális Magyarország vitairatát

[@ 10.11.11.] Szerdán és csütörtökön újabb rendezvényeken mutatta be Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára a Digitális Magyarország vitairatát.

Az MTA Zeneteremében szerdán az ITbusiness szaklap szervezésében újabb állomásához érkezett a Digitális Konzultáció.

Nyitrai Zsolt az Informatikai Vállalkozások Szövetségének vezetőjével, Laufer Tamással vett részt ezen a rendezvényen, melyen úgy fogalmazott, ez az első ágazati stratégiai terv, mely elkészült és immár a társadalmi párbeszéd keretében formálódik.

Csütörtökön kezdődött az Infotér konferencia az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének közös szervezésében Balatonfüreden. A megnyitóbeszédet Varga Mihály, Miniszterelnökséget vezető államtitkár illetve Fellegi Tamás, Nemzeti Fejlesztési Miniszter tartotta. Fellegi elmondta, 2011. januárjától jelentős változások kezdődnek a közigazgatás informatikai rendszerében, mert az új stratégiai vitairat kiemelten kezeli a kormányzati informatikai rendszerek konszolidálását, az ágazati szinten lévő adatvagyon nemzeti alapvagyonná minősítését.

A konferencián Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár bejelentette, a kormányzati informatikai rendszerek racionalizálására Kormányzati Infokommunikációs Fejlesztési Ügynökséget hoznak létre.

Az új ügynökség létrehozásáról szóló jogszabálytervezet még elfogadásra vár, de az olcsóbb és átláthatóbb állam működéséhez konszolidálni kell a szervezeteket, az alkalmazásokat és a hálózatokat – tette hozzá az államtitkár, aki előadása után az IVSZ elnökségével egy külön egyeztetésen is áttekintette a Digitális Magyarország vitairat legfontosabb pontjait.

A Digitális Magyarország vitairatát itt érheti el:
http://nfm.gov.hu/data/cms2085344/digitalis_magyarorszag_program_vitairat.pdf

Észrevételeit az iktstrategia@nfm.gov.hu címre várjuk.