Nagy károkat okoz a gazdáknak a magas műtrágyaár

Nem hagyhatjuk, hogy a magyar gazdák rossz helyzetbe kerüljenek a magas műtrágyaárak és a gazdák kárán nyerészkedő milliárdos, a magyarországi baloldal pénzügyi támogatója miatt – emelte ki Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott a Megyeházán Szendrei Lászlóval, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezetének elnökével és Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével, a Magosz elnökével közös tájékoztatóján. Hozzátette – a magyar gazdák számíthatnak Orbán Viktorra, a kormányra.


Eger Hírek

Jakab István a tájékoztatón elmondta, ma Magyarországon egy olyan cég működik, ami műtrágyagyártással foglalkozik, hét éve kihasználja a gazdákat, magasan tartja az árakat a magas gázár ürügyén. Forintban nem lehet kifejezni azt a kárt, amit Bige László monopolhelyzetben lévő cége okoz a magyar gazdáknak a nitrogén alapú műtrágya extra magasra emelt árával.

Jakab István úgy fogalmazott:

a baloldalhoz köthető, azt pénzelő vállalkozó nem most kezdte, hét éven át kartellezett, növelve ezzel az emberek kiszolgáltatottságát. A Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott 14,1 milliárd forintos bírság jelzi a visszaélés mértékét

– fűzte hozzá.

A magas gázár ürügyén a vállalkozó egyszerűen megzsarolta a gazdákat. Egy éve még tonnánként 50 ezer forint volt a műtrágya ára, majd előbb 210 ezer, ma pedig már 230 ezer forintba kerül, miután a vállalkozó egy napot adott a gazdáknak a korábbi áron való jegyzésre – jelentette ki a Magosz elnöke.

Tisztességes vállalkozótól ez a zsarolás nem fogadható el

– húzta alá Jakab István. Hozzátéve, a magas műtrágyaáraknak az a következménye, hogy mindez visszaköszön majd az élelmiszerárakban is.

Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) egyeztetve a Magosz és a NAK kéréssel fordult a kormányhoz, hogy a lehető leghatározottabban és következetesen járjon el, mert a helyzet így nem tartható. Várják ezért a további hatósági intézkedéseket.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy több mint félmillió ember él az agrárgazdaságból az országban, Heves megyében több mint 22 ezer. A magyar állam szövetséget kötött a magyar gazdákkal, és ennek megfelelően többször megvédte már őket, például az elhibázott brüsszeli tervekkel szemben.

A magyar gazdák számíthatnak Orbán Viktorra, a kormányra, a Fideszre és a KDNP-re, nem számíthatnak azonban semmi jóra attól a baloldaltól, amelyikhez a padlássöprés, a termelőszövetkezetekbe kényszerítés köthető

– jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Kiemelte: a gazdák kárán nyerészkedő milliárdos a magyarországi baloldal pénzügyi támogatója. Ennek nem szabad felülni. “Magyarország előre megy, nem hátra” – mondta.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezetének elnöke felháborítónak nevezte azt, ami most a műtrágya árával történik. Az elszabadult árak miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a gazdálkodók. Történik mindez egy monopol helyzetben lévő vállalkozó miatt.

Visszautasítjuk ezt az extrém áremelést

– mondta a megyei kamarai elnök.