Polgárőreink is védik az ország határait!

A polgárőrök önkéntesen, szabadidejük terhére őrzik, vigyázzák a falvakban és a városokban, vagy éppen a déli határ közelében élő családok biztonságát, amiért köszönet illeti őket – jelentette ki keddi napirend előtti parlamenti felszólalásában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

fidesz.hu

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő utalt arra, hogy az Országos Polgárőr Szövetség elnöke szerint a polgárőrség aranykorát éli. Ez azért igaz, mert 2010 óta több olyan döntés született, amely megerősítette a polgárőröket: 2012-ben lépett hatályba a polgárőrségről szóló törvény, a köztestületté minősítés pedig megfelelő rangot ad munkájukhoz

Soha ekkora költségvetési támogatást nem kapott az Országos Polgárőr Szövetség, nem is beszélve az infrastrukturális segítségről és támogatásról, gondolok itt ruházatra, felszerelésre, illetve gépjárművekre – fogalmazott a honatya.

Beszámolt arról is, hogy ma 2074 polgárőr-egyesület működik, 61 ezer taggal. Csak a tavalyi évben 5 ezerrel nőtt a polgárőrök száma. Előremutató, hogy 2015-től lehetőség van ifjú polgárőrök belépésére is. Ma már 1100 14-18 éves tagja van a szervezetnek. A polgárőrök 2016-ban 9 millió munkaórát, szolgálati órát teljesítettek.

Polgárőreink is védik az ország határait!

Nyitrai Zsolt megköszönte a polgárőröknek azt is, hogy részt vesznek az illegális migrációval kapcsolatos határvédelemben együttműködve a rendőrséggel és a honvédséggel. Megalakult a polgárőrség határvédelmi tagozata 55 egyesülettel és 1200 polgárőrrel.

Magyarország határait minden körülmények között meg kell védenünk, ebben feladat hárul a polgárőrökre is. Összességében elmondhatjuk, hogy a rendszerváltoztatás óta nem volt ilyen kiegyensúlyozott a közbiztonság, mint napjainkban. Magyarország a béke szigete, és ez a polgárőrökön is múlik– hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Nyitrai Zsolt arra kérte a kormányt, hogy tekintsék stratégiai partnerként az Országos Polgárőr Szövetséget, a polgárőröket, és kérte: kössön egy stratégiai együttműködési megállapodást az Országos Polgárőr Szövetséggel, hiszen a célok közösek, az ország polgárainak védelme.

A kormány nevében Kontrát Károly államtitkár úr kívánt válaszolni az elhangzottakra, aki egyebek mellett kijelentette: ma elmondhatjuk, hogy Magyarország Európában és a világon is az egyik legbiztonságosabb ország, hiszen az Egyesült Királyság külügyminisztériuma által nemrégiben publikált adatok alapján Magyarország a világon a kilencedik legbiztonságosabb ország.

Mára oda jutottunk – folytatta –, hogy Magyarországnak ebben a helyzetben, amikor is a déli határokat is védenie kell, a rendőrségnek, a rendvédelmi szerveknek és a honvédségnek is kettős feladata van: egyrészt az ország biztonságának szavatolása, másrészt pedig a határok, a déli határok védelme, az Európai Unió határainak, a schengeni határok védelme. Ennek az összetett feladatnak a végrehajtásában a polgárőrség nagy segítséget nyújt a rendőrségnek.

Hozzátette: a kormány készen áll arra, hogy új együttműködési formákat találjon a polgárőrséggel, hogy még hatékonyabban tudjuk szolgálni Magyarország és a magyar emberek biztonságát.