Közösségek Európája: felkészülés az EU-s elnökségre

[@ 10.09.18.] Pénteken Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár köszöntőbeszédével kezdődött az EPP Europian Ideas egyik szekcióülésének budapesti rendezvénye. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára ezt követően kétoldalú tárgyalásokat folytatott a sikeres EU-s elnökség érdekében.

Az Európai Néppárt Ötletháza konferenciasorozata egy jobbközép politikusokat, értelmiségieket, újságírókat tömörítő összeurópai kezdeményezés, melynek célja friss gondolatokkal és ötletekkel segíteni az Európai Uniót.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntőjében annak az elgondolásnak adott hangot, hogy a közösségek Európája, valamint az európai identitás a modern kor telekommunikációs eszközeivel könnyedén megteremthetők, illetve megerősíthetők: „polgári politikusként abban hiszek, hogy a közösségek Európája képes megteremteni az Unió polgárai közötti kohéziót és a modern eszközök képesek hatékonyan szolgálni egy, a hétköznapokban is átélhető, perspektivikus európai identitás létrejöttét. Amennyiben a Digital Agenda 2020 közelebb visz bennünket ehhez – és reményeim szerint beteljesíti küldetését – már nem cselekedtünk hiába és sok millió európai polgárnak adtuk meg azt a pluszt, ami miatt jó Európában élni” – fogalmazott az államtitkár.

A köszöntőt követően Nyitrai Zsolt kétoldalú tárgyalásokat folytatott Pilar del Castillo Vera asszonnyal és Malcolm Harbour úrral az EU-s hír- és távközlési ajánlások hazai implementációjának, valamint a 2011-ben az EU soros elnökségét betöltő Magyarország sikeres nemzetközi szereplésének érdekében.

A szekcióüléssel Magyarország erőteljesen ráfordult az EU-elnökségre, amit Orbán Viktor miniszterelnök és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnökének személyes jelenléte is alátámasztott.