Tisztelgés a szabadság hőse előtt

Nyitrai Zsolt és Rétvári Bence mondott köszöntőt Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke születésének 100. évfordulója alkalmából forgalomba bocsátott boríték ünnepélyes bélyegzésén 2011. április 7-én, a Magyar Országgyűlésben. A kommunizmus térdre kényszerítőjét, a szabad és erős Amerika nagy alakját Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete mellett Horváth János, a Parlament korelnöke, Reagan elnök egykori munkatársa, Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter és Megyesy Jenő, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója méltatta, akik személyes élményeiket osztották meg a hallgatósággal.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára az alkalmi boríték forgalomba bocsátása alkalmából elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: Ronald Reagan nagyratörő terveivel komoly szerepet vállalt a kommunista diktatúrák legyőzésében. Máig emlékezetes az egykori elnök 1987-es berlini látogatásakor elhangzott mondata: „Gorbacsov úr, bontsa le ezt a falat.” Az államtitkár rámutatott: Reagan elnöksége alatt jelentősen növekedtek az Amerikai Egyesült Államokban az innovációra fordított összegek, és az akkori technológiai fejlesztések jelentősen hozzájárultak a világgazdaság modernizálódásához.

Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében kiemelte, hogy Ronald Reagannek történelmi szerepe volt a világkommunizmus megdöntésében. Az egykori elnök elkötelezettsége és bátorsága nélkül a magyar rendszerváltozás sem lehetett volna olyan békés és gyors, mint ahogy az valójában megtörtént. A józan ész politikájával képes volt végleg meggyengíteni a kommunizmus hazug és ostoba rendszerét. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy Reagan elnök nagyon meggyőződéses politikus volt, aki hitt az értékek állandóságában és ezt a hitét közvetítette az Egyesült Államok nemzete számára, amíg hivatalban volt.

Horváth János a jelenlegi Országgyűlés korelnöke – aki már ’47-ben is parlamenti képviselő volt -, az amerikai elnökkel való munkakapcsolatát idézte föl: mikor már 5-6 perce beszéltem neki a gazdasági kérdésekről, akkor szólt, hogy neki most elég volt, meséljek inkább a Széna tériekről, Szabó bácsiról és a Corvin-közről. Jeszenszky Géza, korábbi külügyminiszter szintén arra emlékeztetett, hogy Reagan mindig is nagy tisztelettel beszélt 1956-ról, és ezt követően nagyon a szívén viselte a magyarok sorsát. Megyesy Jenő egykori tiszteletbeli denveri konzul azt idézte föl, hogy a ’84-es kampányban az id. Bush és Reagan párossal dolgozott, akik meg is nyerték a választásokat.

A szabadságszerető és függetlenségre törekvő magyarok megbecsülését kifejezve a Magyar Posta alkalmi boríték kibocsátásával tiszteleg Ronald Reagan emléke előtt. Az alkalmi borítékon Ronald Reagan portréját ábrázoló, „100 éve született Ronald Reagan” feliratú alkalmi bélyegző díszíti az 1989-ben kibocsátott Lebontott vasfüggöny elnevezésű bélyeget.