50 éve járt először ember az űrben – díszbélyegzés

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára és Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója forgalomba bocsátotta Jurij Gagarin kozmonauta űrutazásának ötvenéves évfordulója alkalmára készített emlékbélyeget a budapesti Petőfi Csarnokban, 2011. április 12-én.

Az Űrutazás Világnapján Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, ötven évvel ezelőtt sajátos nemzetközi versenyfutás vette kezdetét. Ma már tudjuk, hogy ez a verseny alapjaiban változtatta meg a világot egyetlen emberöltő alatt – mondta Nyitrai. Az űrrepülés technikai és tudományos forradalmat generált az élet minden területén, az innovatív, hadiipari és űrkutatási fejlesztések, a különféle, akkor fölfedezett anyagok termékek ezreinek alapjait biztosítják a polgári fölhasználásban. A konyhától a mobiltelefóniáig, a modern hálózatoktól a tépőzáron, a teflonon át a helymeghatározásig. Amilyen korszerű eszközöket ma használunk, azok előképe mind ezekben az űripari vagy innovációs fejlesztésekben található meg – hangsúlyozta az infokommunikációért felelős államtitkár, aki köszöntőjének végén úgy fogalmazott, ezért az ötvenedik évfordulón kibocsátott bélyeg tisztelgés az elől járó magyarok előtt is, név szerint Simonyi Károly, Farkas Bertalan és Pavlics Ferenc, a holdautó főkonstruktőre előtt.

A Magyar Posta több alkalmi bélyeg kibocsátásával is követte az emberiség űrbéli felfedezéseit, így már 1959-ben Szputnyikot ábrázoló bélyeget bocsátott ki a Nemzetközi Geofizikai Év tiszteletére. De a magyar bélyegkiadás űr-tematikájú bélyegei között szerepel az 1980-ban kiadott a Szojuz–36 is, amelyen Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan portréja látható.

A most forgalomba bocsátott bélyeg az első emberi személyzettel végzett űrrepülés 50 éves évfordulójának és így Jurij Gagarinnak állít emléket, aki fél évszázaddal ezelőtt 108 perc alatt kerülte meg a Földet, és útjáról sikeresen vissza is tudott térni. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum bejáratánál ezen a napon alkalmi Posta működik, ahol többek között a forgalomba bocsátott bélyegeket is megvásárolhatják az érdeklődők.