„Meg kell védenünk az ország polgárait!”

Ma nem kivívni, hanem megvédeni kell a szabadságunkat, függetlenségünket, a hazánkat, az európai és nemzeti kultúránkat, országunk polgárait – jelentette ki a március 15-i mezőszemerei megemlékezésen Nyitrai Zsolt, a település országgyűlési képviselője.

Bukta Mária polgármester köszöntőjét követően a település országgyűlési képviselője Széchenyi István gondolatával kezdte ünnepi beszédét: „Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk…”

A honatya emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb magyar szavaiból mindannyian erőt tudunk meríteni, hiszen megmutatja a magyarok tenni és küzdeni akarását, az optimizmust és azt a szemléletet, hogy „ne add fel soha!”.

A forradalom jelentőségét méltatva a szónok arról is beszélt: 168 évvel ezelőtt a mai napon lett „újra fényesebb a láncnál a kard”, akkor mutatták meg a márciusi ifjak, hogy a magyarok nem hagyják, hogy Bécsből mondják meg nekik, merre van az előre.

„Minden, ami 1848 tavaszán történt azzal kezdődött, hogy a bécsi udvar árnyékában működő magyar parlament szembenézett a magyar nemzet sorsa iránti felelősségével, kimondta, hogy nem azt tartja feladatának, hogy egy idegen hatalom érdekei szerint bólogasson, hanem hogy a magyar emberek érdekében cselekedjen.
Az április törvények vívmányaival létrejött a modern, magyar polgári állam, amely a közélet viszonyítási alapjává vált. Megvalósult a feudális állam lebontása, a közteherviselés, a sajtószabadság, az Országgyűlés, a választójog kiszélesítése, a központi és területi közigazgatás rendszerének kialakítása. Megszülettek hát a polgári Magyarország alapjai – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Mint kifejtette, az 1848-as forradalom egyszerre volt a magyar emberek, a magyar nemzet s az új európai szellemiség megtestesülése. „Mindenki tudta, Európa szíve dobog Magyarországon. Úgy voltunk igazán európaiak, hogy nagyon is magyarok voltunk. Magyarságunk vállalása adta meg európaiságunk lényegét. Ma sincs ez másképpen” – tette hozzá.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ma nem kivívni, hanem megvédeni kell a szabadságunkat, a függetlenségünket, a hazánkat, az európai és nemzeti kultúránkat, országunk polgárait.

S egyre inkább úgy tűnik, – fogalmazott -, hogy: „Nekünk, magyaroknak ma egész Európa szemét kell felnyitni, mert az Európai Unió vezetői csak néznek, de nem látnak: a feladatunk és a kötelességünk adott, meg kell védenünk az értékeinket!”

Nyitrai Zsolt elmondta: „Talán nem véletlen, hogy a történelem során már oly sokat szenvedett magyarok, mi álltunk a sarkunkra először és mondtuk úgy, hogy egész Európában visszhangzott: Eddig és ne tovább!”
Mit hozhat ez az új, Európán átmenő népvándorlás? – tette fel a kérdést.

A honatya meg is adta a választ: „Egyre csak romló közbiztonsági helyzetet. Pedig amúgy is nagyon sokat kell még közösen együtt dolgoznunk azért, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát az otthonában. A több millió migráns ugyanakkor veszélyeztetheti majd a munkahelyeinket is!”

„Meg kell védenünk az értékeinket! Fogjunk hát össze újra mi, magyarok: védjük és építsük együtt Magyarországot! Éljen a magyar szabadság, éljen a Haza!” – zárta ünnepi beszédét Mezőszemere országgyűlési képviselője.