Átfogó rendszerrel támogatja a kormány
az otthonteremtést

A kormány otthonteremtési támogatásának új rendszere egyértelműen megkönnyíti a magyar családok lakáshoz jutását, ugyanakkor cél az is, hogy az építőipar élénkítésével növekedjen a gazdaság teljesítménye – jelentette ki Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője csütörtökön a Kossuth Rádió Ütköző este című műsorában.

Az előzményekről szólva elmondta: 2002–ben a szocialisták kormánya megszüntette az előző Fidesz-kormány otthontámogatási rendszerét, illetve megnövelte az áfát, így a bankokhoz kényszerítette az embereket, ezzel megkezdődött a devizahitelek sötét korszaka.

A Fidesz egy legfontosabb víziója – folytatta – viszont 2010-től az volt, hogy könnyebbé tegyék mindenki számára a saját otthon megteremtését. Az áfa csökkentés, illetve visszaigénylés mellett létrehozta a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), valamint a Nemzeti Otthonteremtési Közösség intézményét. Ez utóbbi az új ingatlanok építését ösztönzi, illetve eredményezi majd, s mindez fontos cél, hiszen Lengyelországban négyszer, Csehországban pedig háromszor annyi új ingatlan épül évente, mint hazánkban.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta a műsorban azt is, hogy a támogatás rendszere öt pilléren nyugszik, így ezek az eszközök együtt, de célzottan érhetik el az optimális hatást. Hozzátette: a köztársasági elnök az otthonteremtési közösségekről szóló jogszabály kapcsán tett észrevételeit teljes mértékben figyelembe vették, azokat beépítették a módosított törvénybe, amelyet az Országgyűlés szerdán már el is fogadott.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségek kapcsán megfogalmazott ellenzéki kritikák (a garancia, valamit a felügyelet hiánya) kapcsán Nyitrai arra emlékeztetett, hogy az erős ellenőrzési jogkörrel felruházott Magyar Nemzeti Bank képes lesz ellátni ezt a feladatot. További előnye a konstrukciónak, hogy ösztönzi a gyermekvállalást, valamint a már említett építőipar számára is kitörési pontot jelenthet, hiszen 10 ezer új lakás építése minimum 0,2 százalékkal növelheti a magyar GDP-t. A NOK azonban csak az egyik lehetőség, a rendszer elemei külön-külön és együtt is működnek, mindenki eldöntheti, hogy elképzeléseinek melyik lehetőség felel meg leginkább.

Meggyőződésem, hogy végül sok nyertese lesz a különböző támogatási formáknak, sokkal több, mint például a devizahiteleknek volt – jelentette ki a műsorban Nyitrai Zsolt.