Az ellenzék a családok ellen szavazott

A parlament szerdai döntésével teljessé vált a Fidesz otthonteremtési programja, amelyet tavaly decembertől több jogszabály elfogadásával tettek lehetővé – jelentette be Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet Hollik István kormánypárti honatyával közösen tartott Budapesten.

fidesz.hu

A sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt négy hónapban az derült ki, hogy csak a Fidesz-KDNP számára magától értetődő, hogy segíteni kell a magyar családokat az olcsó otthon megteremtésében. Az ellenzék a mai napig „teljes gázzal támadja” a családi otthonteremtési kedvezményt és a lakásépítési áfa csökkentését.
Az e héten lezajlott otthonteremtési közösségről szóló parlamenti vitában az összes ellenzéki párt nemmel szavazott – hívták fel a figyelmet a politikusok, kifejtve, a program a bankrendszeren kívüli lakáscélú megtakarítást biztosítja, és az eddiginél jóval nagyobb állami támogatást ad mindehhez.

„Ezek a pártok ezúttal is a bankok érdekeit védték, és meg akarták akadályozni annak a Nemzeti Otthonteremtési Közösségnek a létrehozását, amelynek segítségével meg lehet törni a bankok hitelezési monopóliumát. Az ellenzék nem először zárt össze a magyar családok ellen, ezek a képviselők a bankok elszámoltatását, a forintosítást lehetővé tevő törvényeket sem támogatták.” – fogalmaztak a képviselők.

Nyitrai Zsolt arról beszélt, hogy 2002-ben születtek olyan hibás döntések, amelyek a mai napig hatással vannak a magyar családokra. Mint mondta, a szocialisták választási győzelmük után szinte azonnal megszüntették az otthonteremtési támogatások rendszerét. Emlékeztetett, duplájára emelték a lakásépítések áfáját. „Ezek az intézkedések odatolták a magyar családokat a devizahitelekhez” – fogalmazott.

Mint hangsúlyozta, 2010-ben a kormány legfontosabb feladatai közé tartozott a bankok elszámoltatása és a devizahitelesek segítése. Ezután rátért arra, hogy a mostani kormánynak világos célja és víziója, hogy a magyar családok lakáshoz jussanak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ehhez a célhoz több eszköz szükséges, amelyek együtt hatékonyabbak.

Itt említette a családi otthonteremtési program rendszerét; az áfa-csökkentést; a Nemzeti Otthonteremtési Közösséget; az építési-, építésügyi szabályok egyszerűsítését és a kedvezményes hitelkonstrukciót.

Kijelentette, a legpesszimistább számítások szerint is, 10.000 új lakás építése hazánkban 0,2 százalékos GDP növekedést képes produkálni. Ez egy abszolút jó szándékú program, amellett, hogy a magyar családok lakáshoz juthatnak, az építőipar beindításával a magyar gazdaság versenyképessége is erősödik. Bármit is mond a baloldal, amikor dönteni kell, az otthonteremtési támogatás ellen vannak – mondta.