Eger az újjászületés kapujában

Ha Eger Európa Kulturális Fővárosa szeretne lenni, be kell fogadnia, és be is kell mutatnia az egyetemes kultúra értékeit is – jelentette ki Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője pénteken az egri várban, „Az újjászületés kapujában: Remekművek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből” című kiállítás megnyitóján.

TV Eger

Habis László polgármester a tárlat címére utalva szólt arról, hogy az az újjászületés vonatkozik a most megújuló Szépművészeti Múzeumra, ugyanakkor az egri várra is, amely egy 7 milliárdos beruházás után új arcát is megmutatja majd a következő generációk előtt.

Liptay Éva egyiptológus, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője és a kiállítás kurátora bemutatta a kiállítást, szólt a történeti hátteréről, megemlítve azt, hogy közel száz műtárgy felidézi az ókor nagy civilizációja, az egyiptomi kultúra világát. Hozzátette: a kiállítás tematikus egységei bepillantást engednek az egyiptomi hétköznapok, a túlvilághit, így a fáraók, az istenek, a születés vagy a halál misztériumába. A Dobó-bástyában hat hónapon át megtekinthető kiállításhoz előadássorozat is társul.

Eger az újjászületés kapujában

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger országgyűlési képviselője – akinek kezdeményezése alapján az Országgyűlés megszavazta, hogy az egri vár legyen Nemzeti Emlékhely – azt hangsúlyozta: a városnak folyamatosan országos jelentőségű attrakciót kell bemutatnia, főleg akkor, ha olyan ambícióval rendelkezik, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet. Utalt arra, hogy két éve azért szorgalmazta Budapest városával az együttműködési szerződést, hogy a kultúra, a gasztronómia és a városmarketing területén közös eredményeket érjenek el a Tarlós István által vezetett fővárossal. Bátran mondhatom, hogy a partnerség kiválóan működik, ezért hamarosan Székesfehérvárral is hasonló megállapodást köt a város – jelentette ki.

Mindenképpen ötlet és talpraesettség kell ahhoz, hogy amikor felújítás miatt bezár a Szépművészeti Múzeum, felmerüljön Egerben annak a lehetősége: vajon nem lenne-e jobb, hogy amíg a lezárt múzeumban a munkálatokat végzik, Egerben legyen látható az ország legnépszerűbb, leglátogatottabb kiállítása, az egyiptomi gyűjtemény. Baán László az intézmény főigazgatója pedig remek partnernek bizonyult, így most városunkban látható ez a kivételes gyűjtemény – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

Voltak persze olyanok is, akik furcsállották, miképpen kerülhetnek múmiák az egri várba, ám hangsúlyoznom kell, hogy Eger erősíteni akarja kulturális szerepét a régióban, szeretnénk, ha Borsodból és Nógrádból is sokat jönnének megnézni ezt a gyűjteményt, hiszen Egernek volt meg az a képessége, hogy egy ilyen tárlatot elhozzon a városba. Továbbra is az a célunk tehát, hogy minél több országos attrakció érkezzen hozzánk, illetve minél több egri értéket ismerjen meg az ország – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója arról szólt: nem véletlen, hogy Budapesten, de az egész világon a legnépszerűbb tárlatok az egyiptomi kincseket bemutató kiállítások. Mindez nem véletlen – tette hozzá -, hiszen ezeknek a műtárgyaknak különleges kapcsolata van a halállal. Tudjuk ugyanis, hogy a nagyságot, a gazdagságot szimbolizáló alkotásokat a túlvilági életre szánták, s mikor a feltáráskor a rejtett, zárt világból előkerültek, az egy igazi újjászületés volt – mondta a főigazgató.