Gyorsabban és könnyebben jutnak forráshoz a vállalkozások

A kormány a közelmúltban számos könnyítést hajtott végre annak érdekében, hogy egyszerűbbé váljon a fejlesztési források elérése – jelentette ki Nyitrai Zsolt miniszteri biztos Hatvanban, Dányi Gáborral, a Miniszterelnökség uniós fejlesztési források koordinációjáért felelős helyettes államtitkárral a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal ülése előtt tartott közös sajtótájékoztatóján a vállalkozások számára megnyíló pályázati lehetőségekről is beszélt.

TV Eger

Nyitrai Zsolt szerint Heves megyében is két fő cél fogalmazódik meg a fejlesztések kapcsán: a gyorsaság, másrészt a minél több forrás elérése. A kormány ennek érdekében számos pozitív változtatást hajtott végre: jelenleg is tárgyalások folynak arról a kezdeményezésről, amit az előző fejlesztési kerekasztal tanácskozásán vetettek fel. Ennek lényege, hogy hozzuk előre a későbbre szánt uniós források kifizetését. Jó hír az is, hogy a kormány támogatja azt a javaslatot, miszerint a tárcák 10 százalékkal túlvállalhatnák a fejlesztéspolitikai döntéseket, a különbözethez pedig hazai források nyújtsanak fedezetet. Mindez növelné a versenyt a projektek között, és bővítené a rendelkezésre álló összeget. Ez a tapasztalatok szerint hatékonyabbá teszi a fejlesztési pénzek elérését.

Gyorsabban és könnyebben jutnak forráshoz a Heves megyei vállalkozások

Dányi Gábor helyettes államtitkár elmondta, hogy az uniós pénzek koordinálása azt jelenti, hogy a tárcákkal közösen zajlik az összes operatív program monitoringja, segítése, valamit ellenőrzése is. Mint hozzátette: a források 60 százaléka már megnyílt, jelenleg 5 ezer milliárd forint áll rendelkezésre, az idén ez az összeg 7,5 ezer milliárdra nő, ezen belül a vállalkozások ezer milliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak.

Gyorsabban és könnyebben jutnak forráshoz a Heves megyei vállalkozások

A cégek számára egyszerűbbé tettük a folyamatot: a halasztott önerő bevezetése lehetővé teszi, hogy az önrészt a projekt lezárása után fizessék csak ki. Az önerő igazolása is egyszerűbbé vált, nem kell készpénz, illetve ingatlanfedezet. A biztosítékmentesség pedig immár bizalmi alapon zajlik (amennyiben cégnek 2 éve nem volt adótartozása), így nem lesz szükség a bankgaranciára. Így egyszerűbbé, gyorsabbá válik a pályázati folyamat – tette hozzá.

A vállalkozásoknak nyújtott források elosztása kapcsán kiemelte: a napokban indult a 44 milliárdos, 0 százalékos gazdaságfejlesztési hitelt, amelyet az MFB-pontokon keresztül lehet igénybe venni. Mivel nagy az érdeklődés a telephelyek fejlesztésére, nyár végétől lehet hozzájutni ahhoz a kombinált támogatáshoz, amelynek fele vissza nem térítendő támogatás, a másik fele pedig kedvezményes hitel.