A VI. Kerecsendi Bornap vendége volt Reviczky Gábor

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Kerecsendi Bornapot, melynek díszvendége idén Reviczky Gábor volt. A Kossuth-díjas színművésszel Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Kerecsend országgyűlési képviselője beszélgetett népes közönség előtt.

TV Eger

Nyitrai Zsolt a szépszámú közönség előtt köszöntötte a vendéget, aki Kárpáti György olimpiai bajnok és Koncz Gábor színművész után idén szintén díszvendégként látogatott el Kerecsendre.

Reviczky Gábor először gyermekkoráról, a Tatabányán eltöltött évekről beszélt, megtudhattuk például azt is, hogy a II. világháború utáni időszakban még rengeteg föl nem robbant bomba, illetve gránát maradt a földben, s mivel más játékuk nem volt, barátaival ezeket a szerkezeteket babrálták, ebből pedig sajnos több eset is tragédiával végződött.

A VI. Kerecsendi Bornap vendége volt Reviczky Gábor

A színész nagy pecás hírében áll, ezért Nyitrai Zsolt erről a szenvedélyéről is megkérdezte a vendéget, aki egyebek mellett elmondta: négyéves korától horgászik, felnőttként pedig 15 esztendőn át versenyszerűen horgászott a színészek csapatában. Kiderült, hogy ő maga csak akkor hódol szenvedélyének, ha a helyszínen eltölthet néhány napot vagy hetet tábori feltételek között.

„A 24 órából csupán 2-3 órát pecázok, a többi a szemlélődés ideje, a természet szépségének felfedezésével telik. Nincs ugyanis két egyforma élővíz, a Duna inkább hideg, a Tisza és a Kőrös inkább meleg és lágy, de különleges természeti kincseket rejt Tata és környéke is, ahol ifjúkoromat töltöttem – mondta.

Kedvenc külföldi helyei Norvégiában vannak – mesélte Reviczky Gábor -, ahol különleges környezetben, különleges halakkal találkozhatott, főként tőkehalak találhatók ezen a vadregényes északi vidéken. Jellemző, hogy az évi engedélyezett mennyiséget két hónap alatt kifogják a halászok, s ezután már csak horgászni szabad.

A honatya egy 1986-os esetről is megkérdezte a népszerű színművészt, amelynek a végén majdnem letartóztatták…

Kiderült, hogy Reviczky Gábort 1986-ban egy színházi bemutató után, amely az orosz bolsevik forradalomról szólt, le akarták tartóztatni. A szerepe szerint népbiztosként gyászbeszédet tartott, amelynek az volt a szövege, hogy „olyan temetést fog kapni, mint a legnagyobbak”.

A bemutatón azonban rövid szünetet tartottam a „mint a legnagyobbak” mondatom előtt, így a közönség röhögésben tört ki, mert már elege volt a szovjet pártfőtitkárok – Brezsnyev, Andropov, Csernyenkó – folyamatos gyászolásából – idézte fel a művész. Reviczky Gábort elmondása szerint az akkori fővárosi tanácselnök-helyettes mentette ki nehéz helyzetéből. Hozzátette: amikor Sugár András tévériporter az egyik főtitkár temetéséről tudósított, azt mondta, az egész központi bizottság a sír szélén áll. De neki ebből nem lett baja…- mesélte nevetve.

Egy másik kérdés kapcsán kiderült, hogy Jack Nicholson és Robert De Niro „magyar hangja” még nem találkozott személyesen ezekkel a sztárokkal, pedig De Niro nemrégiben itt volt egy fővárosi étterme megnyitóján, ám őt elfelejtették meghívni, viszont az akkor vele készült interjú során már ő szinkronizálta a világhírű színészt.

Szólt arról is, hogy számára is jó érzés, hogy a magyar film ismét jól szerepel a nemzetközi színtéren, ám ő a maga részéről több magyar történelmi játékfilmet látna szívesen.

Az gépkocsik iránti szenvedélyével kapcsolatban elmondta, csak olyan használt autót vásárol, amelyhez köze van magyar szakembernek.

Végül azt is elárulta, nagyon örül annak, hogy a magyar focisták ott lesznek az EB-n, mert Baróti Lajos edzősködése óta nem sok siker termett számunkra. Ám most televízión fogja követni az eseményeket.