Tárgyalások az egri kórházi dolgozói cafetéria kifizetéséről

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője, és Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ igazgatója tárgyalásokat kezdett a szakszervezetekkel a cafetéria juttatások kifizetéséről.

TV Eger

Nyitrai Zsolt és Németh László hétfőn sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elkezdték az egyeztetéseket az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével és az Autonóm Szakszervezetek Szövetségével az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak cafetéria kifizetéséről.

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy az egri kórház kapcsán három ügy van előttük. Az egyik az intézmény nagyszabású fejlesztési projektje, amelyet már többször is újjá kellett éleszteni, de a munkálatok szerencsére, ha sok munka és erőfeszítés árán is, a végéhez közelednek. A másik fontos kérdés a cafetéria kapcsán kialakult helyzet, amely témája a ma induló egri tárgyalásoknak is. A harmadik, egyben legfontosabb tennivaló, illetve kötelezettség a betegek biztonságos és folyamatos ellátása.

Tárgyalások az egri kórházi dolgozói cafetéria kifizetéséről

A mai nap legfőbb témája tehát a cafetéria ügy lesz – folytatta -, külön köszönöm a szakszervezeteknek, a kórház vezetésének és Németh Lászlónak, hogy részt vesznek a tárgyalásokon.

Hozzátette: az egész probléma a “Hospinvest-rendszer” hagyatéka, ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy azóta is sokan hibáztak ebben a témakörben. Ezért is örülök annak, hogy a Kúria döntése után az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jogi eljárást kezdeményezett hivatalból nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Azért vagyunk ma itt, hogy itt folytassuk azokat az egyeztetéseket, amelyek április 5-e óta zajlanak, mert közéleti szereplőként fontosnak tartom, hogy egy ilyen sokszereplős ügyben minden érintettnek meghallgassuk a véleményét, az érveit vagy éppen az ellenérveit.

Biztos vagyok abban, hogy eredményre fogunk jutni, hiszen a fő cél a megegyezés: meg kell állapodnunk az érintettek köréről, az összegről, fő szabályként pedig azt kell elérni, hogy minden jogosultnak ki kell fizetni a neki járó pénzt. Hiszek abban, hogy a mai tárgyaláson legalább részmegállapodásokat sikerül majd kötnünk – jelentette ki.

Németh László mindehhez hozzátette: a központ a Kúria döntése után azonnal tárgyalásokat kezdeményezett az érintettek képviselőivel, igyekeztünk megszólítani az összes érdekelt dolgozót, meghatározni a jogosultak körét és az összeget. Szeretnénk megegyezni a kórház vezetésével, hiszen a pénzt az intézmény fogja kifizetni, miközben nagy figyelmet kell szentelnünk az intézmény biztonságos működésére, a betegek ellátására – hangsúlyozta.