Egri Semmelweis-ünnepség: új főigazgató a kórházban

A kormány az elmúlt években 1000 milliárd forintot biztosított a kórházak és rendelők fejlesztésére,  eszközök beszerzésére, valamint adósságkonszolidációra, ugyanakkor az idén elindul az egészségügyi dolgozók bérének jelentős emelése is – jelentette ki a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet idei Semmelweis-ünnepségén Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

TV Eger

Mint hangsúlyozta: a kormányzat mindig is kiemelt figyelmet fordított az egészségügyre, ennek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban 500 milliárddal támogatta a kórházak és rendelők építését, illetve felújítását. Ezek közé tartozik az egri Markhot Ferenc kórház is, ahol egymilliárdos ráfordítással hamarosan befejeződnek a nagyszabású rekonstrukciós munkálatok. Emellett százmilliárd forint értékben kaptak az intézmények korszerű gyógyászati eszközöket és berendezéseket, míg a felhalmozódott adósságok kifizetésére 225 milliárd forintot költöttek.

A másik fontos célkitűzés – folytatta – a bérrendezés kérdése volt, ami ugyancsak elengedhetetlen a zökkenőmentes betegellátáshoz. Örömmel elmondhatom, hogy idén szeptembertől a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bruttó alapbére 107 ezer forinttal emelkedik, míg 2017 novemberétől a szakképesítéssel nem rendelkező orvosok és gyógyszerészek bruttó 50 ezerrel kapnak majd többet. Ugyancsak a jövő év novemberétől a szakorvosok, illetve a szakgyógyszerészek bruttó 100 ezerrel többet vihetnek majd haza.

Megállapodás született arról, hogy az egészségügyi szakdolgozóknak a bére idén szeptembertől az új bértábla alapján átlagban 26,5 százalékkal nő: 2017 novemberétől 12, míg 2018 novemberétől további 8 százalékkal növekszik az alapbérük.

Nyitrai Zsolt köszönetet mondott egri tevékenységéért Tóth Ildikónak, a kórház eddigi vezetőjének, majd köszöntötte utódját, Vácity József főigazgatót, aki július 1-től irányítja majd az egri intézményt.

A honatya végül gratulált az ünnepen az összes egészségügyi dolgozónak, a most kitüntetett szakembereknek, és sok sikert kívánt nekik a további munkához.

Vácity József bemutatkozása során egyebek mellett elmondta, hogy számára az egyik legfontosabb feladat a munkahelyi közösség megteremtése és megtartása lesz, de szólt arról is, hogy a betegek érdekében együtt kell működniük a megye összes egészségügyi intézményével.