Eger újabb sikere, az Eszterházy Károly Egyetem

„Büszkék lehetünk, hiszen városunk, Eger egyetemváros lett!” – Jelentette ki Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője az Eszterházy Károly Főiskola Egyetemmé válása alkalmából, július 1-én Egerben.

TV Eger

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy egy régi álom vált valóra ezzel. A közös siker kapcsán köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítette az egyetemmé válás folyamatát, a tanároknak, a főiskola korábbi és mostani vezetőinek és a városvezetésnek. A képviselő kifejtette, hogy természetesen köszönet illeti meg a kormányzatot is, hiszen kellettek a jó helyi alapok, de nagyon fontos volt az új oktatási koncepció megalkotása és elfogadása, amely lehetővé tette azt, hogy az egri felsőoktatás előre lépjen egy nagyot.

Nagy utat sikerült megtenni a Ho Shi Minh Tanárképző Főiskolától az Eszterházy Károly Egyetemig. Ez minden egri sikere. Eger nagy lehetőségek előtt áll, ennek egy fontos mérföldköve az Eszterházy Károly Egyetem. Összességében most nagyon boldog vagyok! – folytatta a képviselő.

„Most minden egri büszke lehet!” – Eger újabb sikere, az Eszterházy Károly Egyetem

A honatya megemlékezett arról is, hogy folyamatos nehézségek voltak a hallgatói létszámmal, a stabil jövőképpel. Ezért javasolta Horváth László országgyűlési képviselővel közösen, hogy olvadjon össze az egri Eszterházy Károly, valamint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola. Együtt erősebbek lehetnek, mint külön-külön. Szakmai egyeztetéseket követően ez a javaslat része lett az új felsőoktatási koncepciónak, így már ez az egységes, erősebb alap előre tudta vinni az egyetem ügyét.

„Fontosnak tartottam, hogy a Heves megyei polgárok személyes hitvallásukkal is segíteni tudják az egyetem ügyét, ezért indítottuk el az Eszterházy Petíciót, amelyet több mint 12 ezren írtak alá. Az, hogy közéleti téma lett az egyetemmé válás és, hogy bevontuk az embereket egyértelműen elősegítette a döntést.”

Sok szerencsét kívánok az egyetemnek és az egyetemvárosnak! Azt kívánom, hogy legyünk együtt sikeresek és Eger tényleg egy pezsgő kulturális életű szellemi és gazdasági központ legyen a régióban! – zárta gondolatait Nyitrai Zsolt.

Az egri egyetemmé válásról végső soron az Országgyűlés döntött, a felsőoktatás átalakításáról szóló T/7405-ös indítvánnyal. Ezt a parlamenti indítványt nem támogatta az ellenzék.

Akik igennel szavaztak:

  • Nyitrai Zsolt (Fidesz-KDNP)
  • Horváth László (Fidesz-KDNP)
  • Szabó Zsolt (Fidesz-KDNP)

Akik nem szavazták meg:

  • Korózs Lajos (MSZP)
  • Mirkóczki Ádám (Jobbik)
  • Sneider Tamás (Jobbik)
  • Fodor Gábor (Liberálisok)