Emléktábla a Ramones magyar dobosának

Szeptembertől emléktábla jelöli majd Erdélyi Tamásnak, a rocktörténelem legnagyobb magyarjának szülőházát a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky úton. Ez lesz az első köztéri Ramones-emlékhely Európában. Az előkészítő munkából kivette részét Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő is.

TV2

Mint az Index híradásából kiderül, a Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. elé meghirdetett sajtótájékoztatón jelen volt az V. kerületi önkormányzat polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter, Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Pálinkás Szűts Róbert, „a nyolcvanas évek undergroundjának újságíró túlélője”, akit egyszer már rabosítottak is az emléktábla miatt.

Pálinkás 2014 decemberében úgy gondolta, megemlékezik a ház neves szülöttjéről, és filctollal megjelölte az épületet. A rendőrök előállították, de végül az ügyészség megszüntette a nyomozást, ám ezután egy emléktábláért kezdett el kampányolni.

 Csakhogy közben tőle függetlenül Nyitrai Zsolt is mozgolódni kezdett az ügyben, és végül sikerült megnyerni a kerületi önkormányzatot is.

Majd miután valamennyi szál összeért – írja a portál -, most hivatalosan is bejelentették: szeptemberben felavatják a Tommy Ramone-emlékhelyet a ház bejárata mellett.

Magáról az emléktábláról csak annyit sikerült megtudni, hogy nem szokványos márványtábla lesz, hanem egy 3D-nyomtatással elkészülő dombormű, melyen még jelenleg is dolgoznak, és az első Ramones-lemez ikonikus borítóját ábrázolja majd.

A politikustól megkérdezték, hogy van-e kedvenc Ramones-számuk, mire Nyitrai Zsolt azonnal a Havanna Affairt mondta be…

M1

Mindhárom megszólaló bízik abban, hogy mivel Európában még sehol sincs ilyen köztéri Ramones-emlékhely, ez majd amolyan zarándokhely lesz a rajongóknak.

Nyitrai Zsolt hozzátette azt is, hogy mivel az akkor hétéves Erdélyi Tamás 1956-ban hagyta el az országot, az emléktábla még az 56-os emlékévhez is kapcsolódik.

Erdélyi Tamás szüleivel 1956-ban New Yorkban telepedtek le, és Tamás ott ismerkedett meg a Ramones későbbi gitárosával, Johnnyval. Eredetileg csak a menedzserük lett volna, de végül ő lett Tommy Ramone néven az együttes dobosa, és ő játszott a klasszikusnak tekintett felállásban, az első három Ramones-albumon.

A stílusteremtő punkzenekart 2011-ben a Rock and Roll Hall of Fame-be is beiktatták, ahol máig Erdélyi Tamás az egyetlen magyarországi születésű zenész. Erdélyi többször is járt itthon a rendszerváltás után, 2014-ben, 65 éves korában halt meg.