Törökországi útja előtt találkozott Szijjártó Péterrel Nyitrai Zsolt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel találkozott a Külügyminisztériumban Nyitrai Zsolt. A négyszemközti egyeztetésen a miniszter törökországi útja előtt tárgyaltak Eger és a török partner együttműködésének erősítéséről.

TV Eger

Nyitrai Zsolt közvetlenül a történelmi jelentőséggel bíró látogatás előtt találkozott Szijjártó Péterrel. A magyar külgazdasági és külügyminiszter az az első magas rangú európai politikus, aki a júliusi puccskísérlet óta Törökországba utazik, ahol Orbán Viktor őszi ankarai útját készíti majd elő.

Törökországi útja előtt találkozott Szijjártó Péterrel Nyitrai Zsolt

A megbeszélésen szó esett arról, miképpen lehetne erősíteni az együttműködést, például minél több török forrást bevonni egyebek mellett az egri turisztikai fejlesztésekbe, amelyeknek elsődleges célja a török műemlékek felújítása, rekonstrukciója.

A kapcsolatok másik fontos területe az oktatás. A találkozón tárgyaltak arról is, miként lehetne nemzetközi ösztöndíj-programokon keresztül minél több külföldi diákot vonzani az egri felsőoktatási intézménybe, az Eszterházy Károly Egyetemre.

Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt megállapodtak arról is, hogy lehetőség szerint a jövőben is minél több magas rangú külföldi vezetőt, diplomatát, illetve diplomatafeleséget hívnak meg Egerbe, hogy hírét vigyék a városnak. Erre jó példa a diplomata szüret, amely kiváló lehetőséget ad arra, hogy világszerte népszerűsítsék az egri bort.