A népszavazáson komoly döntést kell hoznunk

A megyeszékhelyt is érintő uniós pályázatokról, valamint az október 2-ai népszavazás jelentőségéről is szólt az egri közgyűlésen napirend előtti felszólalásában Nyitrai Zsolt.

TV Eger

Mint elmondta, négy Egert és polgárait érintő kérdésben szeretné tájékoztatni a közgyűlést, illetve a nyilvánosságot.

A riói olimpia kapcsán kiemelte, szeretne gratulálni a sikeres magyar csapatnak, különösen azoknak, akik egriek, kötődnek a városhoz, vagy éppen egy egri klub színeiben versenyeznek. Ennek kapcsán szólt arról is, reméli, az egri közgyűlés megszavazza, hogy a világklasszis úszó, Cseh László megkapja a város legmagasabb kitüntetését, az Eger Díszpolgára címet. Az olimpikon példát mutat azzal, hogy soha nem adja föl, így a sport, az egészséges életmód mellett megmutatja azt is, hogyan kell küzdeni, nyerni és veszteni. A sport tehát a polgárosodás alapja – tette hozzá.

A népszavazáson komoly döntést kell hoznunk

A honatya szólt arról is, hogy idén ünnepeljük az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját. Egerben is köszöntjük a forradalom hőseit, s elmagyarázhatjuk a fiataloknak, mit jelképez a lyukas zászló, amely ott lebeg a városháza homlokzatán is. A megyeszékhelyen alakult ’56-os emlékbizottság – melynek tagjai egykori egri forradalmárok, a mai „nagy öregek” – elkészítette az ünnep menetrendjét: az események között szerepel tudományos konferencia, több verseny, lesznek kiadványok, s elkészül a forradalom tiszteletére egy emlékplakett is. Majd arra kérte a polgárokat, vegyenek részt minél nagyobb számban a rendezvényeken.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: mint a közgyűlésen is elhangzott már, a következő négy év meghatározza Eger következő 20-25 évét, hiszen várhatóan ez lesz az utolsó uniós ciklus, amelyben ilyen mértékű támogatásra számíthatunk. Bejelentette, hogy igen jól állunk, mert az országban Eger az egyik olyan város, ahol kiemelkedően magas a sikeres pályázatok aránya: a pályázatok 70 százalékánál már megkötötték a szerződést.

Hozzátette azonban, hogy a neheze csak most kezdődik, hiszen minden akadályt el kell hárítanunk a határidők sikeres betartása elől. Így valósulhatnak meg a tervezett fejlesztések egyebek mellett a közlekedés és az épületkorszerűsítés területén is.

A képviselő az október 2-ai kvóta elleni népszavazás kapcsán kijelentette: Brüsszel Magyarország megkérdezése nélkül akar illegális bevándorlókat telepíteni hazánkba.

Vannak, akik azt mondják, jöjjenek a bevándorlók, vannak, akik szerint ez az egész nem jelent problémát, ezért nem érdekli őket a népszavazás. Mi viszont azt gondoljuk, hogy súlyos problémáról van szó, amely nem csupán hazánkat, de egész Európát fenyegeti. Azt kérem, minél többen éljenek demokratikus jogaikkal, s minél nagyobb számban menjenek el szavazni – mondta a képviselő.

A honatya tájékoztatott arról is, hogy Eger és térsége országgyűlési képviselőjeként hamarosan egy írásos beszámolóban ad majd számot az utóbbi időben végzett munkájáról. Eger és környéke háztartásaiba juttatom el ezt a kiadványt – jelentette ki -, mert fontosnak tartom, hogy egy választott tisztségviselő ne csak négyévente, hanem időről időre számot adjon munkájáról a választópolgároknak.