Folytatódik az egri vár történetének legsikeresebb kiállítása

Eddig rekordszámú közönség – 40 ezer látogató! – tekintette meg az egri várban „Az újjászületés kapujában: Remekművek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből” című kiállítást, ezért a tervezettnél tovább, február végéig marad Egerben a tárlat – jelentette be Nyitrai Zsolt a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával, Baán Lászlóval közösen tartott várbéli sajtótájékoztatón.

TV Eger

Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta: április közepén nyitották meg Baán Lászlóval a Szépművészeti Múzeum egyik legnagyobb, legértékesebb gyűjteményéből álló kiállítását, amelynek két fő előzménye volt. Az egyik a praktikum, felmerült, hogy a fővárosi múzeum rekonstrukciója alatt mások is láthassák az intézmény egyik legértékesebb kollekcióját, ezért érkezett a tárlat Egerbe. Sok észak–magyarországi lakosnak ugyanis eddig nem volt alkalma megtekinteni a kollekciót Budapesten.

A másik előzmény – folytatta -, az Eger és Budapest által megkötött együttműködési megállapodás. Ekkor állapodtak meg Tarlós István főpolgármesterrel, hogy együttműködnek a rendezvények, a kultúra, a marketing, valamint a gasztronómia területén. Az említett kiállítás kiváló példa arra, hogy ez a partnerség jól működik – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt az egyiptomi bemutató kapcsán bejelentette: a Dobó István Vármúzeum történetében rekord született: időarányosan még egyetlen tárlatot sem látogattak meg ennyien. Április közepétől mostanáig 40 ezer ember volt kíváncsi a páratlan műkincsekre, ezért arra kérte Baán Lászlót – aki teljesítette a kérést -, hogy az óriási sikerre való tekintettel ne október, hanem február végéig maradhasson az anyag Egerben. Nem mellékes körülmény az sem, hogy a kiállítás előfeltételeként építészeti, illetve gépészeti fejlesztések, beruházások itt maradnak a várban – hangsúlyozta.

Folytatódik az egri vár történetének legsikeresebb kiállítása

Kijelentette azt is, hogy ha Eger Európa Kulturális Fővárosa szeretne lenni, be kell fogadnia, és be is kell mutatnia az egyetemes kultúra értékeit is. A városnak ugyanakkor országos jelentőségű produkciókat és attrakciót kell szerveznie például Budapesten is.

Baán László főigazgató arról beszélt, hogy nagyon örült az országgyűlési képviselő kezdeményezésének, amely Egerből jött, s melynek lényege, hogy amíg tart a Szépművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója, olyan léptékben hozzanak el egy népszerű kiállítást – mintegy száz műtárgyról van szó -, amelyre eddig nem volt példa. Itt jegyezném meg – folytatta -, hogy a múzeum teljes felújítása 2018-ig tart, a tervek szerint március közepétől fogadja a látogatókat teljes pompájával.

Addig is az a cél – folytatta -, hogy a gyűjtemény látható legyen egész Magyarországon, Eger pedig erre talán a legalkalmasabb hely, hiszen ennek a városnak különleges viszonya van történelemhez, az egyiptomi kiállítás tehát jó helyre jött. Az ostrom emléke benne él minden magyar emlékezetében, úgy gondoltuk tehát, hogy régebbi korok emlékeit is bátran elhozhatjuk ide.

Nem is csalódtunk: 40 ezer látogató ugyanis hatalmas szám, a város lélekszámához viszonyítva mindez azt jelenti, mintha Budapesten 1 millió ember nézne meg egy tárlatot. Összehasonlításul a legutóbbi Picasso-kiállítást, amely nagy siker volt, 200 ezren tekintették meg. Ez is mutatja, hogy van értelme ilyen különleges műkincseket elhozni olyan nagy kulturális centrumokba, mint Eger. Megegyeztünk a képviselő úrral, hogy a jövőben is folytatjuk ezt a kezdeményezést, s különböző tárlatokat hozunk az egriek és az ide látogatók számára – tette hozzá Baán László.

A sikert jól jelzi, hogy 2017 tavaszán Pécsre költözik az egyiptomi tárlat, ahol az Egerben megvalósult koncepció szerint mutatják be a műkincseket a közönségnek – mondta a főigazgató.

Mint ismert, hagyományteremtő céllal, a Vitézlő Oskola támogatásával ettől az évtől kezdve az idegenforgalmi szezonban naponta eldördül egy díszlövés, hogy minél több vendég lehessen részese a turisztikai attrakciónak. Mindeközben ismert embereket, művészeket kérnek fel erre az aktusra, hogy így tisztelegjenek az 1552-es ostrom hőseinek emléke előtt.

Ezúttal Baán Lászlót érte a megtisztelő felkérés, aki 15 óra 52 perckor emelte vállához a szakállas puskát, majd eldördült a díszlövés.