A népszavazáson Magyarország jövője a tét

Az október 2-ai népszavazás Magyarország jövője mellett a megyék és a települések, Heves megye és Eger jövőjéről is szól – jelentette ki Nyitrai Zsolt azon a keddi sajtótájékoztatón, melyet közösen tartott az Egri Polgárok Házában Bakondi Györggyel, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójával.

TV Eger

Eger és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az október 2-ai népszavazás Magyarország mellett szól a megyék és a települések, így Heves megye és Eger jövőjéről is. Az osztrák, olasz, német példák (ahol lakásokban, üres üzletekben, tornatermekben szállásolják el a bevándorlókat) jól mutatják, hogy milyen kockázatokat és költségeket kell vállalniuk az ott élő embereknek. Senkinek ne legyenek kétségei – tette hozzá -, ha illegális migránsokat telepítenének be hozzánk, annak az árát a települések, így Eger lakói fizetnék meg. Ennek a biztonsági, illetve anyagi kockázatait nem vállalhatjuk! A kvótaellenes népszavazás sikere érdekében Heves megyében immár szimpatizánsok, aktivisták járják a településeket, hogy elbeszélgessenek az emberekkel, informálják őket a várható veszélyekről, a kampány tehát már javában folyik. Arra kérünk tehát mindenkit, győzzék meg társaikat arról, hogy vegyenek részt biztonságunk érdekében az október 2-ai népszavazáson – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

A népszavazáson Magyarország jövője a tét

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról szólt, hogy biztonságpolitikai szempontból kelet felől az ukrán polgárháború fenyegeti hazánk és Európa biztonságát, nyugat felől az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból gyengíti az integrációt, míg délről a tömeges illegális és agresszív migráció jelenti a legnagyobb biztonsági veszélyt.

Eddig – folytatta – 104 országból 400 ezer ember jelent meg határainknál, ami jelzi, hogy tévedés azt hinni, hogy csupán a szíriai menekültek jönnek, illetve jöttek Magyarországra. Ugyanakkor a kormány intézkedései radikálisan csökkentették ezt a számot, s ehhez nem csupán kerítésre, de élő erőre, illetve a jogszabályok szigorítására is szükség volt.

Ha a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodást nem tartják be, akkor a tavalyinál nagyobb migrációs hullám is elérheti hazánkat a tél beállta előtt, ugyanis bekövetkezhet, hogy a bevándorlók Bulgária felé veszik az útjukat, ahonnan a legegyszerűbben érhetik el hazánkat – mondta a főtanácsadó.

A migrációs útvonalakon jelentős aktivitást tapasztalnak. A görög szigetek gyakorlatilag megteltek illegális bevándorlókkal, ezért őket a kontinensre kezdték átszállítani, ami fokozhatja a szerb-magyar határon a nyomást – tette hozzá.

Bakondi György megjegyezte: Magyarország jelenleg biztonságos, nagyon kevés migráns tartózkodik hazánkban, a menekültkérelmet benyújtók száma is pár száz, de egy felelős kormánynak fel kell készülni minden váratlan helyzetre, így új migrációs útvonalak kialakulására is. Ezért is bővítik a rendőrség létszámát további 3 ezer fővel.

Kiemelte: elsőként a magyarok nyilváníthatnak véleményt a migrációs helyzet európai kezeléséről. Megmondhatják, szeretnének-e együtt élni a brüsszeli központból ide irányított (Európában 160 ezer migráns elosztásáról van szó), ismeretlen célokkal érkező nagyszámú migránssal, szeretnék-e integrálásuk költségeit finanszírozni, és kívánnak-e olyan társadalmi változásokat, mint amilyeneket Belgiumban, Franciaországban látunk – fogalmazott.

A főtanácsadó jelezte, hogy a magyar kormány szolidáris minden védekező országgal, ezért élő erővel és kerítéselemekkel is segíti őket. Bár nem tekint minden bevándorlót terroristának, a térítőket, akik különösen a fiatalokra jelentenek veszélyt, komoly kockázati tényezőnek tartja.

Bakondi György azt mondta, október 2-án nem az Európai Unió jövőjéről lesz szó, hanem az Unió gazdasági erejének, identitásának és jólétének megóvásáról.

A nap folyamán a kvótareferendum és az illegális bevándorlás témakörében Nyitrai Zsolt és Bakondi György közös lakossági fórumot tartott Füzesabonyban, valamint Mezőtárkányban is.