Kiváló borok a XIX. Egerszóláti Olaszrizling Fesztiválon

Borvidékünkön egyre inkább erősödnek, népszerűvé válnak kiváló fehérboraink, mint az Eger Csillag vagy éppen az Egerszóláti Olaszrizling – jelentette ki a fesztivál szombati megnyitóján Nyitrai Zsolt.

TV Eger

A település országgyűlési képviselője, az Egerszóláti Borlovagrend tagja köszöntötte a helyieket és az idelátogató vendégeket, a rendtársakat, az Egri Borbarát Hölgyeket, valamint azokat a polgármestereket, akik kifejezve partnerségüket és barátságukat ellátogattak a tizenkilencedik alkalommal megrendezett fesztiválra.

Az itt élők – folytatta -, büszkék lehetnek falujukra, hagyományossá vált rendezvényükre, aktív és összetartó közösségeikre s természetesen híres olaszrizlingjükre, amely az Egri borvidék egyik legkedveltebb nedűje. S ha már itt tartunk, el kell mondanom, hogy igen jól indult a borvidék számára az 2016-os év, hiszen kiderült, hogy borainknak egyértelműen Oscar-díj vonzó képessége van. Először Ennio Morricone kapott egy kis összeállítást borainkból, majd a cannes-i filmfesztiválon kóstolhatták meg nedűinket a filmes sztárok, végül Morricone és Nemes Jeles András filmje is Oscart kapott, a sikerben pedig véleményünk szerint szerepe volt az egri borok erejének – vélekedett Nyitrai Zsolt.

Kiváló borok a XIX. Egerszóláti Olaszrizling Fesztiválon

Örömteli hír, hogy nagy büszkeségünk, az Egri Bikavér most már a hungarikummá válás előszobájában van, valamint az is, hogy a testesebb vörösborok mellett egyre nagyobb sikert érnek el itthon és külföldön egyaránt fehérboraink, így az Egri Csillag és az Egerszóláti Olaszrizling is. Szüret előtt vagyunk, s engem a szakemberek úgy tájékoztattak, hogy jó minőségű termést várhatunk, mert szerencsére borvidékünkön kedvezőbb volt az időjárás, mint más vidékeken. Reménykedhetünk tehát abban, hogy újabb nemzetközi sikereket érünk el a bordeaux-i borok olimpiáján, ahogy az az idén is volt – mondta a honatya.

Mint elmondta, a borvidéken számos közös eredmény született, hiszen több nyelven jelent meg az Egri borvidéket bemutató kiadvány, majd ezt követte ennek internetes változata. A portálon megtalálható az összes idevágó információ, hamarosan pedig megjelenik hasonló tartalommal egy applikáció is, amely a mobilitás miatt különösen az idelátogató turisták számára lesz hasznos.

Szólt arról is, hogy a település polgármesterével, Verebélyi Györggyel sokat beszélnek, egyeztetnek a település jövőjéről, terveiről és arról, hogy milyen fejlesztésekre volna szükség.

Itt jegyzem meg, hogy mivel Egerszóláton nem kellett adósságot átvállalnia a kormánynak, ezért 2014-ben 20 millió forintnyi fejlesztési támogatást kapott a település, amellyel jól gazdálkodott. Szép közös emlékünk például, hogy tavaly együtt avathattuk fel az új Közösségi Szolgáltató teret – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt sok sikert kívánt a fesztiválhoz, majd „Hajrá, Egerszólát! Hajrá, Egerszóláti Olaszrizling!” felkiáltással megnyitotta a rendezvényt.