Méltó módon emlékezünk 1956 hatvanadik évfordulójára

Az egri ötvenhatos hősök aktív segítségével és közreműködésével Eger méltóképpen emlékezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról – jelentette ki Nyitrai Zsolt pénteken, az Hatvani kapu téri ’56-os emlékműnél.

TV Eger

Eger és térsége országgyűlési képviselője elsőként azokat a jelenlévő forradalmárokat – Csank Istvánt, Nyerges Andort, Renn Oszkárt – köszöntötte, akik az emlékbizottság tagjaiként segítenek abban, hogy a változatos programok révén az egriek minél többet megtudjanak a sorsfordító történelmi eseményekről. Célunk, hogy ők és az Egerbe érkező hősök – Wittner Mária és Dózsa László – maguk számoljanak be élményeikről a fiataloknak, hiszen Magyarország volt az első, amely felkelt a szovjet elnyomás ellen. Fontos, hogy ezek az élő legendák minél többször találkozzanak az emberekkel, különösen a diákokkal, hogy megtudják, mi is történt hazánkban, a megyében, illetve Egerben hatvan évvel ezelőtt.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a megemlékezésnek két szakasza van, október 23-a és november 4-e között a győzelem pillanatai kerülnek előtérbe s az a gondolat, hogy a magyarok szabadságszerető népként vívták ki függetlenségüket. A második szakaszban pedig – amely november 4-től az idei év végéig tart – a megtorlásra, az áldozatokra és az egri sortűzre emlékezünk majd.

Méltó módon emlékezünk 1956 hatvanadik évfordulójára

Mind Magyarországon, mind Egerben rengeteg eseményre kerül sor a 60. évforduló kapcsán. Elindul a www.eger1956.hu internetes oldal, amely elsősorban a fiataloknak mutatja be, mi történt a forradalom időszakában a megyeszékhelyen, de itt olvasható a teljes ünnepi program is. A moziban látható ismét a Mansfeld (melynek rendezője, Szilágyi Andor egri kötődéssel is rendelkezik), valamint a Szabadság, szerelem című film, az alkotások témája természetesen az ötvenhatos forradalom – mondta a honatya.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy hatalmas falfestményeken idézhetik fel 1956 helyi pillanatait az arra vállalkozók, a város önkormányzata pedig egy „szelfi” pályázatot indít el, melynek keretében a forradalom emlékhelyeit fotózhatják le a jelentkezők. Az Egri Magazin emlékszámot készített az évfordulóra, a városi televízió pedig egy filmet mutat be az egri hősökről. A középiskolások számára vetélkedőt hirdetett meg az emlékbizottság Megidézzük 1956-ot! címmel, míg a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban 56-os emlékekből nyílik tárlat.

Több helyen lesz majd Büszkeségpont – folytatta -, október 27-én pedig egy díszközgyűlés lesz az egri Városházán, ahol a forradalomra emlékeznek. Megjelenik Szecskó Károly könyve a forradalom helyi eseményeiről, valamint Király Róbert szobrászművész ötvenhatos plakettje, amelyet a forradalom hősei, illetve a pályázatokon sikert elérő fiatalok vehetnek majd át. Ugyanakkor a már elhunyt egri forradalmár, Bíró Lajos festményeiből kiállítás nyílik majd a Ziffer Sándor Galériában.

Nyitrai Zsolt köszönetet mondott a helyi ötvenhatos szervezetnek és az emlékbizottság tagjainak, a forradalmároknak, valamint az egri önkormányzatnak, hogy segítenek eljuttatni 1956 üzenetét az emlékévben, Habis László egri polgármester pedig a város és a megye intézményeinek köszönte meg a programban vállalt szerepüket és munkájukat. Hozzátette: az állam 30 millió forinttal támogatta az egri programok megvalósítását.