Kiállítás nyílt ’56 egri és megyei emlékeiből

A magyarok 1956-ban is elsőként mutatták meg a keleti blokk országai közül, hogy nem tűrik el az elnyomást – jelentette ki Nyitrai Zsolt annak a kiállításnak a megnyitóján, amely a forradalom egri és Heves megyei emlékeit mutatja be.

TV Eger

Eger és térsége országgyűlési képviselője, az ’56-os emlékbizottság elnöke a Bródy Sándor Könyvtárban arról beszélt, hogy hatvan éve Magyarország polgárai megelégelték a szovjet elnyomást, s a keleti blokkban elsőként vívták ki függetlenségüket. Ez történt a rendszerváltoztatás idején 1989-ben, de így van ez 2016-ban is, amikor ugyancsak először mondjuk ki az igazságot és lépünk fel függetlenségünk megóvása érdekében.

„Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak” – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, majd hozzátette: legfőbb célunk ötvenhat méltó megünneplése Magyarországon, a megyében és városunkban is, méghozzá azokkal a még élő forradalmárokkal együtt, aki részesei voltak az eseményeknek.

Kiállítás nyílt ’56 egri és megyei emlékeiből

Mint kifejtette, a megemlékezésnek két szakasza van, október 23-a és november 4-e között a győzelem örömteli pillanatai kerülnek előtérbe s az a gondolat, hogy a magyarok szabadságszerető népként vívták ki függetlenségüket. A második szakaszban pedig – amely november 4-től az idei év végéig tart – a megtorlásra, az áldozatokra és az egri sortűzre emlékezünk majd.

Szólt arról is: fontos cél, hogy minél több fiatal tudja meg, mi történt a forradalom és szabadságharc idején és utána, értsék meg, miért leng a lyukas nemzeti színű zászló a Dobó téren. Mindehhez nagyban hozzájárul a most megnyíló kiállítás is – tette hozzá.

A programokba bevonják az ifjúságot, de természetesen minden megyei vagy városi polgár részt vehet az ünnepi eseményeken, pályázatokon.

Elindul a www.eger1956.hu internetes oldal, amely elsősorban a fiataloknak mutatja be, mi történt a forradalom időszakában. Az egri moziban látható ismét a Mansfeld, valamint a Szabadság, szerelem című film, hatalmas falfestményeken idézhetik fel 1956 helyi pillanatait az arra vállalkozók, a város önkormányzata pedig egy „szelfi” pályázatot indít el, melynek keretében a forradalom emlékhelyeit fotózhatják le a jelentkezők, a városi televízió pedig egy filmet mutat be az egri hősökről. A középiskolások számára vetélkedőt hirdetett meg az emlékbizottság Megidézzük 1956-ot! címmel. Ezekhez a programokhoz az állam 30 millió forinttal járult hozzá – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Kiállítás nyílt ’56 egri és megyei emlékeiből

Az első lépés a könyvtárral, a levéltárral és a vármúzeummal közösen rendezett tárlat, amelynek célja, hogy méltóképpen megemlékezzünk az évfordulóról, s a közönség számára bemutassuk az 1956-os forradalom és szabadságharc egri és Heves megyei történéseit.

Mint ismert, több hónapja fordultunk az helyi emberekhez, s kértük segítségüket: hozzák el régi fotóikat, dokumentumaikat. Nekik köszönhetően is láthatja a közönség ezt a páratlan anyagot, amelyet minden egri iskolás megtekinthet ez év végéi. További tervünk – folytatta Nyitrai Zsolt -, hogy a tárlat anyaga a Lenkey János szülőházában kialakítandó Szabadság házában kapjon végleges elhelyezést.

A honatya több hónapja kezdeményezte, hogy ez a ház legyen Eger és Heves megye olyan emlékhelye, ahol az 1848-49-es, az 1956-os, valamint az 1989-es rendszerváltás helyi emlékei kerülnek bemutatásra.

Elmondta, 2006-tól őriz egy elsőnapi bélyegzővel kiadott, az 50. évfordulóra emlékező díszborítékot bélyeggel, amelyen azóta is gyűjti a forradalom részvevőinek aláírását. A borítékon szerepel mások mellett Rácz Sándor, Wittner Mária, Mécs Imre, Kárpáti György, Király Béla, Bőzsöny Ferenc, Vanek Béla, Regéczy-Nagy László valamint Dózsa László kézjegye is,

A képviselő átadta a most megnyíló kiállítás számára a relikviát, amelynek végleges helye a Szabadság házában lesz.

Habis László egri polgármester a megnyitón bejelentette: Nyitrai Zsolttal egyeztetve javasolják, hogy Bíró Lajos, az egri forradalom meghatározó alakja kapjon posztumusz városi kitüntetést Eger városától.