Felavatták Makláron az ifjú forradalmár szobrát

A magyarok ötvenhatban bebizonyították, nem tűrik az elnyomást, bármekkora túlerővel állnak is szemben – jelentette ki Nyitrai Zsolt azon a maklári megemlékezésen, ahol felavatták az ifjú forradalmár szobrát, a templomkertben, megszépült, parkosított környezetben.

TV Eger

A helyi ifjúság nagysikerű ünnepi műsora után Hanuszik Csaba polgármester átadta Szarka János maklári forradalmárnak a Király Róbert által készített ’56-os emlékplakettet a forradalom 60. évfordulója alkalmából. A kitüntetett október 25-én katonaként állt be Pongrácz Gergely Corvin-közi csapatába, hogy fegyverrel a kezében védje meg a forradalmat. Mindezért később leszerelték, megfosztották rangjától, ám 1992-ben rehabilitálták, s századosi rangot kapott.

Felavatták Makláron az ifjú forradalmár szobrát

Nyitrai Zsolt, Maklár országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta: büszke arra, hogy együtt ünnepelhet a helyiekkel, de arra is, hogy átadják a településen az új közösségi teret és az ’56-os emlékművet.

A magyarok először léptek fel a környező országok közül, hogy megvédjék a szabadságukat. Így volt ez 1956-ban, 1989-ben, és így van ez ma is – fejtette ki.

Ötvenhatban – folytatta – órák alatt változott meg a helyzet, a forradalmárok kimondták, amit oly sokszor történelmünk során megmutatott nemzetünk: senkinek sem engedjük meg, hogy korlátozzon minket, legyen az Konstantinápoly, Moszkva vagy éppen Brüsszel. Magyarország szabadsága az ötvenhatos küzdelmekből sarjadt ki, már 1989-ban is erre az alapra építettük demokráciánk átmeneti alaptörvényét, s most is ennek a szabadságnak a megőrzéséért harcolunk – jelentette ki.

Hangsúlyozta: a szabadságért ma is küzdeni kell, ha nem is fegyverrel. A közéletben, politikában mindenképpen meg kell védeni kulturális értékeinket. Ebben a munkában minden magyar támogatására szükség van.

Szólt arról is, hogy 1956 a hétköznapi hősök forradalma volt, a bátor ifjúságé, ezért is volt öröm látni, hogy milyen szép műsorral emlékeztek meg a helyi diákok az évfordulóról – tette hozzá.

Az ünnepi programok előkészítése során – folytatta – a még élő forradalmárok segítettek abban, hogy méltóképpen ünnepelhessünk, ugyanakkor az elmúlt évek során alkalma volt találkozni több ötvenhatos hőssel is, akik példát mutatnak a ma nemzedékének. Köztük volt mások mellett Wittner Mária, Gyarmati Dezső, Király Béla, Rácz Sándor, Bőzsöny Ferenc, Dózsa László s a most kitüntetett Szarka János is.

Nyitrai Zsolt elmondta: büszke arra, hogy a 60. évforduló alkalmából új szobrot állított a település, amely egy ifjú forradalmárt ábrázol fegyverrel a kezében. A következő napokban számos Büszkeség pontot avatnak fel a megyében, hiszen a kormány is fontosnak tarja, hogy méltóképpen emlékezzünk a hősökre. Meg kell említenem, hogy tegnap nyílt meg az egri Bródy Sándor Könyvtárban az a kiállítás, amely a megye és Eger ’56-os emlékeit mutatja be, s amely megtekintését ajánlanám minden maklári iskolásnak, mert sokat tanulhatnak belőle.

A megemlékezés zárásaként Hanuszik Csaba, Nyitrai Zsolt és Szarka János együtt leplezték le a település új szobrát, amely a forradalom hőseinek állít emléket. A szobor megszentelése után a település vezetői és helyi szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit Maklár megújult közösségi terén.