’56-os megemlékezések: Büszkeségpontokat avattak az ünnepen

A szabadság nemzeti önazonosságunk sarokköve, amelyért minden időben meg kellett küzdenünk, s nincs ez másként ma sem – jelentette ki Nyitrai Zsolt október 23-án az átányi megemlékezésen, ahol felavatták a település Büszkeségpontját.

TV Eger

Átány és térsége országgyűlési képviselője elmondta: ma, október 23-án a magyar függetlenséget ünnepeljük, amikor órák alatt döntötték meg a Szovjetunió által támogatott hatalmat, mert nem tűrték az elnyomást. A szabadság nemzeti önazonosságunk sarokköve, amelyért minden időben meg kellett küzdenünk, s nincs ez másként ma sem – jelentette ki.

Ötvenhat a bátor ifjúság forradalma volt, Budapesten, a vidéki Magyarországon, illetve a határainkon túl is küzdöttek a zsarnokság ellen – tette hozzá.

’56-os megemlékezések: Büszkeségpontokat avattak az ünnepen

Mindenki felidézheti magában a forradalom első szakaszának örömteli, mesés képeit: a kicsi legyőzte a nagyot, a fiatalból gyorsan felnőtt lett, a betört kirakatok előtt gyűjtött pénzadományokhoz pedig nem nyúlt senki, s a lyukas magyar zászló képében pedig új szimbóluma született a magyar függetlenségnek. Rácz Sándor mesélte egykor, hogy a Sztálin-szobor ledöntése közben mindenki visszafojtott lélegzettel figyelt, ám amikor a nagy monstrum ledőlt, az emberek szinte egyszerre lélegeztek fel, de az a levegő már más volt: a szabadság illata… – mondta Nyitrai Zsolt.

A 60. évfordulóra készülve, valamint az azt megelőző években módomban állt találkozni sok akkori ifjú forradalmárral, így Wittner Máriával, Regéczy-Nagy Lászlóval, Vanek Bélával, Gyarmati Dezsővel, Király Bélával, Rácz Sándorral, Dózsa Lászlóval, Bőzsöny Ferenccel és Mansfeld Lászlóval, Péter testvérével, akit úgy végeztetett ki a megtorló hatalom, hogy 3 évig várt csak azért, hogy elérje a 18. életkort. Büszke vagyok arra, hogy sok ’56-os hőssel együttműködhettem az emlékév sikeréért, már csak azért is, hogy közösen feledtessük a 2006-os 50. évfordulón látott budapesti képeket. A kormány célja, hogy méltóképpen ünnepeljünk, ezért szervezte meg az emlékévet, s Büszkeségpontokat állít fel szerte az országban – hangsúlyozta a képviselő.

’56-os megemlékezések: Büszkeségpontokat avattak az ünnepen

Mint elmondta: büszke arra, hogy együtt ünnepelhet a helyiekkel, és együtt avathatják fel az átányi 1956-os emlékművet.

Nyitrai Zsolt október 23-án az egri ünnepség keretében megkoszorúzta az ’56-os emlékművet, majd a nap folyamán Ostoroson,  Nagytályán, Egerfarmoson és Mezőszemerén emlékezett a forradalom 60. évfordulójára, majd a helyiekkel együtt felavatta a Büszkeségpontokat.