Szihalmi értékek Budapesten

Szihalom és Budapest találkozása azon célkitűzésünk egyik fontos állomása, melynek lényege, hogy Heves megye és a főváros működjön együtt kulturális, turisztikai és gasztronómiai rendezvények szervezésében – jelentette ki Nyitrai Zsolt a “Szihalom, egy Árpád-kori település 2016-ban, amelyet már Anonymus a Gesta Hungarorumban is megemlített” című rendezvényen.

Szihalmi értékek Budapesten

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által szervezett, a Belvárosi Polgári Szalonban tartott esemény megnyitóján Szihalom országgyűlési képviselője elmondta: fontos, hogy minél több országos attrakcióra kerüljön sor Hevesben, s ugyancsak sok megyei, egri vagy éppen szihalmi produkciót mutassanak be a fővárosban.

A közel két éve Tarlós István főpolgármesterrel megkötött megállapodás célja is az volt, hogy Eger és a megye működjön együtt Budapesttel a kulturális értékek megőrzésében, közös turisztikai rendezvények, illetve gasztronómiai fesztiválok megvalósításában. Ennek egyik jó példája, hogy a most felújítás alatt álló Szépművészeti Múzeum legnépszerűbb anyagát, az egyiptomi kiállítást meg lehet tekinteni az egri várban. A Nemzeti emlékhellyé nyilvánított helyszínen időarányosan még soha nem vonzott annyi látogatót egy tárlat, mint az egyiptomi kiállítás. Ugyanakkor Heves megye is szeretne megjelenni a fővárosban, s erre igen jó alkalom mutatkozik hamarosan, hiszen az Egri borvidék zászlóshajója, az Egri Bikavér a közeljövőben hungarikummá válhat – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

Hangsúlyozta: nagyon büszke arra, hogy Szihalom országgyűlési képviselőjeként jelen lehet azon az eseményen, ahol a település bemutathatja értékeit, hagyományait és finom étkeit, mert a település lakói büszkék történelmükre, kulturális örökségükre, valamint elődeikre, ezért is avattuk fel együtt nemrégiben az impozáns hősi emlékművet – fogalmazott.

Természetesen a településnek tervei is vannak, s miután a kormány az adósságkonszolidáció során 36 millió forintnyi terhet vett le az önkormányzat válláról, a helyiek új fejlesztésekbe kezdhettek. A szihalmiak szeretni való emberek, hisznek saját közösségükben, és szívesen látják vendégül a látogatókat, így természetesen a budapestieket is – mondta Nyitrai Zsolt.

Bóta József Sándor, Szihalom polgármestere szólt a település gazdag történelmi emlékeiről, arról, hogy Árpád-kori településként lakóhelyükről említést tesz már Anonymus is híres alapművében, a Gesta Hungarorumban. Kiemelte a falu értékeit: az egyházi barokk műemlékeket, a szép tájat, a nyitott embereket, a közelben található gyógyvizet, valamint az ottani ünnepek, mulatságok hangulatát, majd egyúttal meghívta a jelenlevőket egy élménydús szihalmi látogatásra.