Megvalósul az M25 és intermodális csomópont jön létre Egerben

November 11-én délután az Egri Polgárok Házában tartott sajtótájékoztatót Homolya Róbert kormánybiztos, Nyitrai Zsolt, valamint Habis László, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatosan.

TV Eger

A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt elmondta, két üggyel kapcsolatosan kérték a sajtó tájékoztatásban való segítségét: az egyik az M25 autóút, a másik pedig egész Eger várost érintő bejelentés.

Az M25-ös autóút immár több mint 20 éves ígéret. Nagyon szükséges számunkra a megyeszékhelyen, hogy egy biztonságosabb és gyorsabb összeköttetésünk legyen a fővárossal. A kormányzat meghozta ezzel kapcsolatos döntését. 20 km-es útszakasz fog elkészülni.

Maga a projekt 3 szakaszból áll majd. Az első szakasz Mezőkövesd bekötését jelenti az autópályába, magában foglalja egy egri, belterületi útszakasz megújítását, valamint Andornaktálya és Nagytálya közlekedésügyi tehermentesítését. Az első két szakasz 2018-ig megvalósul. Bonyolult folyamat lesz – tette hozzá – hiszen eredetileg 2×1 sávra kezdődtek el, azonban a miniszterelnök úr egri látogatása során átbeszéltük Eger és térségének infrastruktúra-fejlesztését, és így 2×2 sávosra bővült a terv.

Megvalósul az M25 és intermodális csomópont jön létre Egerben

Magyarországon települések és megyeszékhelyek tekintetében az összhangban való együttélés és összetartás mellett van egy egészséges verseny is a tekintetben, hogy egyes települések mennyire tudják megvalósítani a tervezett fejlesztéseket – mondta Nyitrai Zsolt, miközben rátért a sajtótájékoztató 2. témakörére. Kezdetben úgy tűnt, Eger alulmarad a versenyben, azonban a sírból mégis sikerült visszahozni egy történelmi léptékű közlekedésfejlesztési program megvalósítását – mondta, majd hozzátette: polgármester úrral nem olyan fából faragtak minket, hogy ezt veszni hagyjuk.

Ilyesmire itt még sosem került sor, ez pedig nem más, mint az IMCS, vagyis az intermodális csomópont. Megyei jogú városok versengenek ezért. Magyarország kormánya a beadott IMCS tervek megtekintése alapján úgy döntött, hogy Eger felkerül az előkészítési munkálatokban támogatottak listájára, mely városunknak 800 millió forintnyi támogatást jelent. Ha minden a tervek szerint halad, minden állomást jól össze tudunk hangolni, akkor megyeszékhelyünkön akár több mint 5 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg – mondta Nyitrai Zsolt, majd köszönetet mondott Homolya Róbertnek, akinek döntő szerepe volt abban, hogy mára reális elképzelésként említhetik az intermodális csomópontot.

Homolya Róbert beszédében hangsúlyozta: Magyarország kormánya igen elkötelezett az ország közlekedésének fejlesztése mellett, melyekkel kapcsolatban fontos kormánydöntések születtek: 2500 milliárd forintos nagyságrendben támogatja a közúti fejlesztéseket. Ez kb. 900 kilométernyi 2×2 sávos új nyomvonalú autópálya vagy autóút építését jelenti – ebbe beletartozik a már említett M25-ös.

A kormány a döntéshozatalkor két célt tűzött ki maga elé: a megyeszékhelyek gyorsforgalmi úthálózatba való bekötését, valamint az autópálya szakaszok határig történő kivitelét. Homolya Róbert hangsúlyozta: a 2500 milliárdnyi fejlesztési forrás csupán 40%-a EU-s forrás, 60%-a pedig hazai költségvetésből garantált. Ez be van tervezve 2022-ig a költségvetésbe.

A napokban a kormány a kötöttpályás vasúti fejlesztésekkel kapcsolatosan is döntött, beleértve a gördülőállomány fejlesztését is: 1200 milliárd forint áll rendelkezésünkre 2022-ig. Egerben egy új vasúti- és buszpályaudvar kialakításáról beszélhetünk, illetve azok csomópontjainak megújulásáról.

Homolya Róbert hozzátette: úgy gondolom, hogy az elmúlt időszakban ilyen mértékű és jelentőségű közlekedési fejlesztések nem voltak, akár Egerben, akár az országban nézzük.

A kormánybiztos után Habis László elmondta, hogy a képviselő úrral egyetemben a kormányhatározat előkészítésével foglalkoztak. Az M25-ös út és az intermodális csomópont megépítése egy olyan stratégia része, mely szerint a város gazdasága két pilléren nyugszik. Ezek az ipar és az idegenforgalom, melyek kapcsán kiemelten fontos, hogy hogyan lehet a várost megközelíteni.

Habis László polgármester hangsúlyozta: megvalósulni látszanak az Eger fejlesztésére vonatkozó álmok, melyek évtizedekre meghatározzák a város fejlődését. A város lakossága, munkahelyteremtő-képessége, befektetésvonzó-képessége érdemben és minőségben fog javulni.

A sajtótájékoztatót követően a honatya és a kormánybiztos elindultak az egri várba, ahol Homolya Róbert adta le az 1552-es diadal emlékére eldördülő díszlövést 15 óra 52 perckor.