Közlemény a diabetes világnapja alkalmából

November 14-e a diabetes világnapja. Hazánkban közel 700.000 honfitársunk érintett a betegség valamely típusában, ezért a cukorbetegség és a hozzá hasonló krónikus megbetegedések felismerése és kellő időben kezelése kiemelten fontos.

Előremutató, hogy számukra jelenleg olyan inzulin-készítményeket támogat a társadalombiztosítás, ami a betegség tüneteit enyhíti. Az Egészségbiztosítási Alap a cukorbetegek gyógyszertámogatására éves szinten 30 milliárd forintos összeget fordít, a támogatás mértékének megőrzése a jövőben is lényeges.

Emellett ki kell emelni, hogy a fiatalkori szemléletformálás területén számos előrelépés történt az elmúlt időszakban, úgy mint a mindennapos testnevelés bevezetése a köznevelésben, illetve a közétkeztetés egészségesebbé tétele. A 2011-ben kormányzati szinten is elfogadott Nemzeti Diabetes Programban lefektetett célok: a korai felismerés, a testi épség megőrzése és az ellátás színvonalának javítása közös érdekünk.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség arra kéri Magyarország Kormányát, hogy a jövőben is támogassa a cukorbeteg emberek ellátását, életminőségüket javító gyógyszerek forgalmazását, valamint a diabetes ellen küzdő civil szervezetek szakmai munkáját.

 

Nyitrai Zsolt

országgyűlési képviselő

Fidesz-Magyar Polgári Szövetség